Finantele au imprumutat 800 milioane lei prin obligatiuni pe trei ani

Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:16
1727 citiri
Finantele au imprumutat 800 milioane lei prin obligatiuni pe trei ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 800 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta in aprilie 2016, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,65%, in scadere usoara fata de cel platit la licitatia precedenta cu o maturitate apropiata, de 5,73%.

Subscrierile bancilor au cumulat 1,61 miliarde lei.

La operatiunea de saptamana trecuta, Trezoreria a atras 397,6 milioane lei, prin titluri cu scadenta in ianuarie 2016.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.

Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 miliarde lei.

Trezoreria a atras in februarie 4,03 miliarde lei de pe piata interna, plus 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe.

Administratorii datoriei publice au anuntat ca vor sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 15,42 miliarde lei, la care se adauga 502,5 milioane euro si 1,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Minister Finante imprumut, #stat imprumut obligatiuni, #obligatiuni in lei , #Stiri Banci