Firmele acuza functionarii bancari de incompetenta, bancile acuza firmele de incorectitudine

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:18
1936 citiri
Firmele acuza functionarii bancari de incompetenta, bancile acuza firmele de incorectitudine
Doar 21% din IMM apeleaza la finantare bancara

Bancherii recunosc "greseli tactice" pe piata romaneasca, dupa ce ani intregi s-au axat in special pe creditarea populatiei, iar afacerile au ramas pe plan secund. Finantarea firmelor este mai riscanta, iar creditorii se tem de incorectitudine. Pe de alta parte, oamenii de afaceri au si ei reprosurile lor: bancherii sunt nepregatiti.

Sectoare ca serviciile, comertul sau industria de prelucrare nu au fost suficient exploatate, desi beneficiaza de un grad redus de indatorare. Industriile high tech si middle tech au trecut fara dificultati prin criza economica, iar bancherii ar trebui sa mearga sa le bata la usa, considera economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

Bancherii: firmele au contabilitate "creativa"

Usor de zis, greu de facut. Finantarea companiilor este mai riscanta decat creditarea populatiei, iar riscul creste invers proportional cu dimensiunea afacerii. In plus, bancherii acuza si o "cultura a nerambursarii" pe plan local, in conditiile in care tot mai multe firme refuza negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.

Daca cele mai riscante domenii care atrag credite sunt constructiile, industria prelucratoare si comertul, cele care onoreaza cel mai bine serviciul catre banci sunt agricultura si utilitatile.

Rata de neperformanta generata de mediul de business depaseste 20%, in conditiile in care, oricum, firmele din Romania nu se inghesuiesc pentru finantare bancara. Mai exact, doar 21% din IMM-uri apeleaza la credite bancare, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Pe de alta parte, nici nu sunt foarte numeroase firmele care se califica pentru acordarea unui imprumut bancar. Lazea da vina pe contabilitatea "creativa", prin care firme in realitate profitabile inregistreaza pierderi, un impediment pentru contractarea unui credit. Lipsa de responsabilitate in gestionarea afacerii este subiliniata si de vicepresdintele BNR, Bogdan Olteanu. "Daca companiile vor finantare bancara si alte mecanisme de finantare trebuie sa se consolideze pentru ca exista o problema serioasa. Sa nu uitam ca in anii de afluenta, profiturile companiilor romanesti au mers prea putin spre consolidare".

Companiile: personalul bancar nu e suficient de pregatit

Pe langa costurile mari ale imprumuturilor, mediul de afaceri se plange de lipsa de transparenta si slaba pregatire profesionala a bancherilor:

Transparenta si intelegerea mediului de afaceri

- "Bancile trebuie sa spuna clar ce resurse au. Analizeaza dosare dupa criterii care nu sunt foarte clare si dureaza 2-3 luni. Oportunitatile de afaceri se duc. Bancile traditionale au lucrat doar cu companii mari, dar functionarii trebuie sa cunoasca ce inseamna o afacere, profilul activitatii, faptul ca firmele mici se bazeaza mai mult pe aspecte informale", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Recastigarea increderii

- "Increderea - toata aceasta criza porneste de aici. Cine te scoate din criza? Oamenii te scot, iar cand se reduc fondurile pentru pregatire nu e bine", considera Silviu Hotaran, fost director Microsoft Romania.

Mai multa pregatire

- "Bancile trebuie sa creasca expertiza, este necesara evaluarea corecta a proiectelor", considera antreprenorul Marius Ghenea.

Imprumuturi in valuta mai mici pentru IMM

BNR a anuntat inca de anul trecut ca firmele care au incasari in lei vor lua credite in valuta in conditii mai stricte din 2013.

Astfel, la sfarsitul lunii intra in vigoare regulamentul BNR care impune imprumuturi in valuta cu 25% mai mici. BNR mai prevede si ca firmele sa dovedeasca o situatie financiara solida si venituri suficiente pentru a face fata ratei lunare, chiar si in cazul unei deprecieri masive a leului.

"Amenintarile" BNR devin realitate: Creditele in valuta pentru IMM, cu 25% mai mici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare IMM, #relatie banci mediu de afaceri, #creditare mediu de afaceri , #Stiri Banci