FMI: Sistemul bancar din umbra a ajuns la 60.000 miliarde de dolari

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:30
1495 citiri

Fondul Monetar International solicita autoritatilor de reglementare sa acorde o atentie sporita sistemului bancar din umbra, care a ajuns pe plan global la 60.000 miliarde de dolari, pentru a nu afecta sistemul financiar transmit Bloomberg si Reuters.

FMI cere autoritatilor de reglementare din intreaga lume sa coopereze pentru a monitoriza bancile din umbra. Autoritatile trebuie sa puna la dispozitie mai multe informatii si toate autoritatile trebuie sa colaboreze pentru a superviza strans intregul sistem, se arata intr-un document care va fi inclus in viitorul raport de stabilitate financiara globala, ce va fi publicat in 8 octombrie, transmite Agerpres.

Bancile din umbra sunt operatori din industria financiara care furnizeaza credite fara a fi in mod oficial banci. Ele pot fi fonduri speculative, fonduri de pe piata financiara, companii financiare, diverse vehicule de investitii.

Multe din finantarile pe termen scurt furnizate fostei banci de investitii Lehman Brothers au provenit din sistemul bancar din umbra, care a avut o contributie semnificativa la criza financiara globala din 2007-2009.

Totusi, sistemul bancar din umbra are si beneficii, furnizand fonduri atunci cand bancile inaspresc creditarea, apreciaza FMI. In unele piete emergente, bancile din umbra amplifica accesul la imprumuturi. La sase ani dupa colapsul sistemului financiar, industria bancara din umbra reprezinta cel putin o treime din riscul sistemic total - un procent similar cu cel inregistrat la bancile oficiale, se arata in raportul FMI.

Marimea sistemului bancar din umbra in SUA este intre 15.000-25.000 miliarde de dolari, in zona euro intre 13.500-22.500 miliarde de dolari, in Japonia, intre 2.500-6.000 miliarde de dolari, si aproximativ 7.000 miliarde de dolari pe pietele emergente, conform datelor FMI.

Riscul cu care se confrunta Europa din cauza industriei bancare din umbra este mai redus decat cel provocat de bancile oficiale, ceea ce reflecta faptul ca firmele de bazeaza mai mult pe finantarea bancara decat in SUA. Dar pe pietele emergente bancile din umbra inregistreaza o crestere solida, avertizeaza FMI.

Reglementarile mai dure adoptate in urma crizei financiara reprezinta unul din motivele pentru care industria bancara din umbra inca este in crestere deoarece institutiile s-au sustras noilor reglementari cu ajutorul entitatilor nereglementate.

Si directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la recenta reuniune G20 asupra cresterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbra. Chiar daca oficialul FMI a dat asigurari ca bancile centrale au instrumente prin care sa reactioneze la turbulentele de pe pietele financiare, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat ca actualul nivel scazut al dobanzilor reprezinta o amenintare pentru stabilitatea sistemului financiar.

#FMI rezvizuire sistem bancar, #monitorizare banci , #Stiri Banci