Francul elvetian, moneda cu cea mai buna performanta din G10, in ianuarie

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 11:33
1523 citiri
Francul elvetian, moneda cu cea mai buna performanta din G10, in ianuarie
Foto: activenews.ro

Francul elvetian a fost moneda cu cea mai buna performanta in ianuarie in randul celor mai puternic industrializate tari din lume - G10 - in timp ce dolarul canadian a inregistrat cea mai slaba evolutie, conform datelor publicate de compania Finviz, transmite Reuters.

Grupul G10 este alcatuit din Germania, Belgia, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Elvetia, potrivit Agerpres.

Majoritatea statelor din G10 s-au confruntat luna aceasta cu o depreciere a monedelor lor, pe fondul aprecierii puternice a dolarului SUA.

Francul elvetian s-a apreciat cu 7% fata de dolarul SUA, yenul cu 1,4%, in timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 8% fata de moneda americana, dolarul neo-zeelandez cu 4,8% si lira sterlina cu 3%.

In 15 ianuarie, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Mentinerea acestui prag ar fi costat institutia 100 miliarde de franci elvetieni (110,84 miliarde de dolari) pe luna, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat ca BNS ar putea lua in considerare stabilirea unui prag minim pentru un cos valutar alcatuit din euro si dolar.

Deprecierea dolarului canadian vine dupa ce banca centrala a redus neasteptat rata dobanzii de referinta de la 1% la 0,75%, la reuniunea de politica monetara din 21 ianuarie. Si Banca Centrala Europeana a anuntat luna aceasta lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro, care au dus la deprecierea euro.

#franc elvetian performanta, #apreciere puternica dolar SUA , #Stiri Banci