Francul elvetian s-a depreciat fata de euro pe parcursul noptii, in timp ce leul s-a intarit usor

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 10:59
1575 citiri
Francul elvetian s-a depreciat fata de euro pe parcursul noptii, in timp ce leul s-a intarit usor
Foto: vremeanoua.ro

Francul elvetian s-a depreciat pe parcursul noptii in raport cu euro pe pietele externe si ramane sub paritate, cu un curs calculat la aproximativ 4,4 lei, in timp ce leul s-a intarit usor in fata euro, pe volume reduse in piata interbancara locala.

In jurul orei 10:00, euro era cotat pe piata interbancara locala la 4,472 - 4,474 lei, in scadere usoara de la 4,4746 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de luni.

La aceeasi ora, francul elvetian era cotat la 0,9849 euro in scadere cu numai 0,1% fata de ultimele tranzactii ale zilei precedente, perfectate pe pietele internationale luni noaptea, dupa inchiderea pietei locale. Francul elvetian era cotat luni spre finalul zilei in depreciere cu 2,1% in raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indica un curs de 4,4433 lei/franc.

Cotatia actuala a francului implica un curs de 4,4054 lei/franc.

Dolarul a inregistrat o evolutie mai stabila pe parcursul noptii si este cotat la 0,889 euro/dolar, cu o depreciere similara, de 0,1%, dar usor peste nivelul de 0,8881 euro/dolar inregistrat aproape de sfarsitul zilei de luni.

Cursul dolarului de pe pietele externe si cotatia euro din piata interbancara interna indica un curs de 3,9765 lei/dolar, foarte aproape de cel calculat luni in jurul orei 16:30, de 3,9739 lei/dolar.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora de schimburi, la mai putin de jumatate fata de media pentru acest interval al zilei.

Schimburile dintre banci au avut loc intre un minim de 4,4739 lei/euro si un maxim de 4,4750 lei/euro.

Cursul pentru francul elvetian anuntat luni de BNR a scazut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, in urma deprecierii cu 1,2% a monedei elvetiene la momentul anuntului BNR, coroborata cu un curs mai favorabil al leului in raport cu euro.

Referinta francului a inregistrat recorduri succesive in aproape toate sedintele incepand de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,9888 lei/euro, in scadere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar inregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Referinta euro a coborat de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, la 4,6481 lei/euro.

Euro s-a depreciat luni pe pietele financiare externe pana la minimul ultimilor 11 ani in raport cu dolarul, dupa castogarea alegerilor din Grecia de catre partidul radical de stanga Syriza, insa moneda europeana a revenit in cursul zilei in contextul unei reevaluari a riscurilor de catre investitori.

Increderea din sectorul financiar este sustinua de programul masiv de achizitie de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana.

BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna. Syriza a obtinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, avand nevoie doar de doua pentru a detine majoritatea.

#franc elvetian depreciere euro, #piata interbancara locala , #Stiri Banci