Frauda bancara - Bancile implicate, prea mari ca sa fie afectate de scandal - Analisti

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
2545 citiri
Frauda bancara - Bancile implicate, prea mari ca sa fie afectate de scandal - Analisti

Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.

"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.

Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.

"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.

Vor rade unii de altii

Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.

"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad unii de altii. Din punct de vedere al clientului, nu cred ca ar avea vreun efect", a precizat Dragos Cabat.

Reactiile de pe piata

Scandalul de frauda bancara nu s-a reflectat pe piata financiara. Moneda nationala si-a continuat aprecierea, in aceasta saptamana, fiind la a noua zi consecutiva de crestere.

Banca Nationala a Romaniei a afisat vineri un curs oficial de 4,5236 lei/euro, in scadere usoara fata de joi, cand moneda europeana era cotata la 4,5318 lei/euro.

Analistii financiari sunt de parere ca scandalul in care sunt implicati bancheri nu va avea nicio repercusiune pe piata valutara, fiind vorba de o problema interna, fara un impact macroeconomic.

Bursa de la Bucuresti a scazut cu doar 0,15% in prima parte a sedintei, intr-o piata in care cotatiile au fluctuat foarte usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni, iar lichiditatea a fost asigurata in proportie de peste 80% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Operatiunile din prima parte a sedintei au cumulat 6,9 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul din perioada similara a sedintei precedente, de 2,5 milioane lei (567.000 de euro).

Totusi, peste 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 5,7 milioane lei.

Prognoze

Dragos Cabat estimeaza un curs de valutar de 4,47 lei/euro pana la finalul acestei luni, in timp ce Aurelian Dochia crede ca nu vor avea loc fluctuatii majore ale leului.

"Eu cred ca aprecierea leului a venit pe fondul situatiei macroeconomice si fiscal-bugetare relativ bune. Am vazut ca Ministerului Finantelor a reusit sa se imprumute in conditii acceptabile, ceea ce inseamna ca pietele internationale apreciaza modul in care au evoluat indicatorii macroeconomici. Intervine si politica Bancii Centrale care a fost foarte prudenta in ceea ce priveste lichiditatea pe care a dat-o in piata, probabil ca asta a fost factorul major care a tinut leul cu evolutia pe care a avut-o. Nu vad motive pentru miscari serioase nici catre apreciere nici catre depreciere", a declarat Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda bancara Romania, #clienti banci frauda, #retrageri bani banci frauda, #curs valutar frauda banci , #Stiri Banci