Frauda bancara - Cristian Dutescu (avocat): Trebuie analizata implicarea Fondului de Garantare

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 12:18
2726 citiri
Frauda bancara - Cristian Dutescu (avocat): Trebuie analizata implicarea Fondului de Garantare

Avocatul Cristian Dutescu a explicat pentru Business24, ca exista mai multe variante care se pot aplica in cazul de frauda in care sunt anchetati 100 de bancheri si angajati ai Ministerului Economiei: fie s-au prezentat documente false la Fondul de Garantare, fie Fondul de Garantare a emis documente false.

"Este foarte vaga exprimarea din comunicatul DIICOT, probabil este un anumit sablon dupa care scriu aceste comunicate. In mod cert, rezulta ca este vorba de obtinerea creditelor bancare in mod fraudulos, deci cu incalcarea dispozitiilor legale si a normelor prudentiale. Nu au garantat creditele respective in mod legal, s-a creat impresia ca sunt garantii bancare constituite in mod legal, in realitate nu a fost asa.

Atunci trebuie vazut exact care este implicarea Fondului pentru IMM. Daca s-au elaborat si si-a asumat Fondul obligatia de a garanta pentru fondurile respective si nu li s-au prezentat acte atunci este un aspect, daca ei si-au asumat un risc atunci este un alt aspect. Trebuie verificate documentele: daca s-au prezentat documente false la Fondul de Garantare, daca Fondul a emis documente sau garantii false", a declarat Cristian Dutescu.

Companiile trebuiau sa prezinte la banca pentru a primi creditul, un plan de afaceri pe care erau obligati sa il respecte.

"Bancile isi asuma o serie de riscuri atunci cand acorda credite IMM-urilor, care in general sunt startup-uri. Se prezinta un plan de afaceri, trebuie sa fie o destinatie a banilor. Nu se poate schimba destinatia banilor. Falimentul Bancorex a fost generat tocmai de creditele acordate fara acoperire. Vorbim de infractiunea de inselaciune: s-a prezentat ca fiind adevarata o situatie mincinoasa. Ei poate nici nu aveau nicio intentie sa achizitioneze utilaje", a comentat Dutescu.

Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT

Potrivit avocatului, legislatia din sistemul bancar permite realizarea unui control eficient, problemele apar la punerea in aplicare a normelor.

"Toate operatiunile bancare sunt supravegheate de catre un departament de control intern. Exista comitetul de credite, exista un comitet de credit la nivelul unitatii centrale a bancii respective.Se acuza si BNR ca nu a existat un control. Controlul de la BNR nu merge pana la verificarea pe teren a utilajelor agricole. Nu as blama intregul sistem bancar", a adaugat Dutescu.

Procurorii DIICOT cerceteaza o frauda de 22 de milioane de euro in sistemul bancar romanesc, in care sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri.

#Dutescu declaratii fraude bancare, #avocat frauda bancara, #Dutescu opinie frauda bancara , #Stiri Banci