Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41
6765 citiri
Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie

Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.

In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.

Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.

Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.

Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.

Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, se arata intr-un comunicat DIICOT.

Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe acest subiect:

Aurel Saramet: "Nu am fost informat de suspendarea din functie

Aurel Saramet a declarat pentru NewsIn ca nu a fost informat pana acum ca va fi suspendat din functie si ca pentru a fi suspendat este nevoie de acordul sau.

Fondul de Garantare: "Nu ne este afectata activitatea"

"Activitatea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) nu este este afectata de acest eveniment si ramanem atat la dispozitia autoritatilor, pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz, cat si aproape de partenerii nostri", au declarat joi reprezentantii Fondului.

"Asiguram toti beneficiarii Fondului de derularea in continuare a activitatii FNGCIMM in bune conditii si in conformitate cu reglementarile legale in vigoare".

Analistul economic Ionel Blanculescu, despre cum au putut fi realizate fraudele bancare

"Aceste actiuni nu ar fi putut realizate decat prin garantarea de catre stat prin Fondul de Garantare al IMM-urilor, institutie de stat care garanteaza astfel de credite pe care companiile le obtin de la banci.

Nota de plata se pare ca va fi platita tot de catre populatie, pentru ca se pare ca acele resurse ale Fondului sunt tot publice si, atunci, ne punem intrebarea de ce statul se gandeste in pozitia de perdant. El e destinat sa contribuie la dezvoltarea firmelor, garantand credite acordate de banci comerciale in limita a maximum 80%. Deci, bancile isi vor recupera banii din frauda, adica cel putin 80% din prejudiciu", a declarat pentru Ziare.com analistul.

BCR: patru firme sunt implicate in dosarele de frauda bancara

BCR a sesizat DIICOT, in trimestrul II al acestui an, ca a descoperit, prin divizia antifrauda specializata a bancii, existenta unor falsuri in dosarele de credit a 4 firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti, au anuntat reprezentantii bancii.

Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii.

Banca isi continua activitatea normal, ca principal finantator al economiei romanesti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate dupa finalizarea cercetarilor.

Cornel Cojocaru, director comunicare BCR

"Erau lucratori din front office din unitatile locale", a declarat la Realitatea TV directorul de comunciare al BCR, Cornel Cojocaru, referindu-se la personalul BCR cercetat de catre procurorii DIICOT.

"E vorba de patru firme, un prejudiciu de cateva milioane de euro. Creditele acordate se ridica la cateva milioane de euro".

"E vorba de falsificari de documente".

"Daca informatiile din documentele autentice sunt false responsabilitatea revine celor care le-au emis", a spus referindu-se la faptul ca BCR nu poate verifica autenticitatea unor documente emise de institutii ale statului.

"E greu de spus ca vreo banca din lume are politici fraudulente. E vorba doar de cativa functionari".

- Actiunile BRD au scazut cu 0,38%, la 7,8 lei in prima parte a zilei de la BVB

Frauda bancara - Cum evolueaza actiunile BRD pe bursa

Ilie Serbanescu: Sa speram ca BNR nu e complice

Desi frauda din sistemul bancar este evaluata, momentan, la 20 de milioane de euro, Ilie Serbanescu sustine ca nu este impresionat, pentru ca, "la sutele de mii de furturi din aceasta tara, acest scandal este doar o gainarie".

Intrebat cum a fost posibil ca Directia de Supraveghere din cadrul BNR sa nu remarce actele false, analistul financiar Ilie Serbanescu a declarat, pentru Business24: "Sa speram ca din necontrol si nu din complicitate". In opinia analistului, banca centrala "tine foarte putin cu Romania si mai mult cu bancile straine, carora le-a facut icoana".

Serbanescu: Sa speram ca BNR nu e complice

Steven van Groningen: Raiffeisen nu este implicata in scandal

Steven van Groningen, directorul general al Raiffeisen Bank, a declarat ca nu are motive sa creada ca banca pe care o conduce este implicata in cazul fraudelor bancare.

Groningen a afirmat ca bancile trebuie sa aiba filtre specifice pentru evitarea fraudelor.

Frauda bancara - Directorul Raiffeisen: Banca nu este implicata in scandal

- Ministerul Economiei a suspendat trei functionari implicati in scandalul fraudelor banare. In afara de Mihai Grigoroiu, au mai fost suspendati din functie, pana la finalizarea anchetei DIICOT, Ionut Catalin Rosu si Mihail Andrei Atanasiu.

- Mihai Grigoroiu, directorul adjunct al Autoritatii de Management (AM) pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE), din cadrul Ministerului Economiei, structura responsabila cu derularea fondurilor europene, este implicat in reteaua de frauda bancara cercetata de DIICOT;

- Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, a fost suspendat din functie;

Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare

Fostul director general BRD, Aurelian Dochia, a declarat ca este surprins de amploarea fraudei anuntate de procurorii DIICOT, pentru ca "acestea au existat permanent, dar de data aceasta este vorba de o adevarata retea, mult mai organizata decat in cazurile punctuale pe care le-am cunoscut in trecut".

Bancherul mentioneaza ca exista posibilitatea ca BNR ar fi sesizat DIICOT si ca datorita acesteia ar fi fost declansate investigatiile. "BNR nu are capacitatea sa faca urmarirea care sa sesizeze toate lucrurile suspecte care se intampla si nu poate sa gaseasca probe care sa gaseasca implicarea unor persoane", explica specialistul.

Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare

Pozitia oficiala BRD fata de ancheta DIICOT: Activitatea bancii nu este afectata

"BRD - Groupe Societe Generale a luat cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este in curs de desfasurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penala referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment si BRD ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz.

FGDB: depozitele bancare sunt in siguranta

Anchetele referitoare la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare, au anuntat reprezentantii Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

FGDB este o institutie independenta, persoana juridica de drept public, al carui obiect de activitate nu are nicio legatura cu activitatea de creditare.

FGDB este o institutie diferita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Directorul FGDB este Eugen Dijmarescu.

FGDB are misiunea de a garanta depozitele deponentilor in limita a 100.000 de euro per deponent, per institutie de credit.

- Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentur IMM-uri, a fost adus la sediul DIICOT. Nu a raspuns intrebarilor jurnalistilor. El a fost adus la sediu de catre jandarmi.

Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri

Inaintea lui a fost adus Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD. A declarat ca nu este implicat in niciun fel de operatiune ilegala si ca a venit pentru a raspunde intrebarilor anchetatorilor.

Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD

- la sediul DIICOT a fost adus Dragos Diaconescu, general in rezerva, din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Mugur Stet, purtator de cuvant BNR: "Asteptam rezultul anchetei"

Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD

"Vreau sa pastram echilibrul si sa nu exageram. Sa nu generalizam pe marginea comunicatului de presa al DIICOT".

"Sa nu exageram, pentru ca deocamdata nu avem decat o stire si trebuie sa asteptam sa vedem ce spune ancheta. Daca suntem corecti, trebuie sa plecam de la prezumtia de nevinovatie. Este foarte important ca justitia sa se desfasoare la tribunal si nu in fata micului ecran"

"Pentru cei care au credite mesajul este unul singur: sa-si plateasca creditele la scadenta".

"Am auzit expresii gen "bancherii au facut". Este injust si nedrept fata de aceasta breasla".

Ciprian Barsan, analist financiar: "Un singur angajat corupt in banca nu poate face nimic

"Chiar daca una, doua sau mai multe persoane din interiorul bancii sunt corupte si predipspuse sa faca infractiuni este foare greu, pentru ca mai multe departemente si persoane sa actioneze in acel sens", a declarat analistul financiar Ciprian Barsan.

"Dosarele trebuie aduse cu garantii, cu justificari, cu foarte multe documente. Dosarul este foarte complicat si stufos. In functie de valoarea creditului urca ierarhic aprobarea dosarului".

"Daca nu cunosti persoana, nu cunosti compania, nu-i stii istoricul, nu ai cum sa-i dai sume foarte mari de bani".

Frauda: 22 de milioane de euro. Aurel Saramet si oficiali ai Ministerului Economiei, adusi la audieri

Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos, potrivit Mediafax.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de Euro.

Ionel Blanculescu: "Discutam de fraudarea celui mai sigur sistem din Romania

"Sper ca acest adevar sa nu fie compus dintr-o situatie care sa ne arate o structura de crima organizata bine pusa la punct, in care este implicat si fondul de garantare al IMM-urilor, care este gestionat de Ministerul Economiei", a declarat in cadrul unei interventii la Realitatea TV analistul financiar Ionel Blanculescu.

"Este un noul semnal negativ in ceea ce priveste modul in care se gestioneaza banul public in Romania"

"Nu cred ca vor fi modificari substantiale in comportamentul bancilor in ceea ce priveste imprumutarea de sume catre companii sau catre persoane", a spus Ionel Blanculescu, intrebat daca bancile vor bloca sau inaspri conditiile de creditare, ca urmare a acestui scandal.

"Activitatea de creditare este deja aproape blocata in Romania. Bancile, in acest moment, sunt implicate in activitati de recuperare a sumelor care au fost date in trecut", a mai spus Ionel Blanculescu.

In curs de actualizare

#frauda bancara Romania, #frauda BCR, #frauda BRD, #frauda CEC, #frauda bancara DIICOT , #Stiri Banci