Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
5953 citiri
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS

Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.

Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.

Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.

"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.

Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie

Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:

- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.

- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde Grigoroiu a fost angajat fiind depuse trei dosare de finantare a firmelor controlate de Stan.

- Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, este mentionat in referatul procurorilor. Membrii gruparii ar fi obtinut credite pentru Interagro.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

"Este o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop: sa obtina credite".

"Nu putem decat sa ne inchipuim cum s-a lucrat, dar eu vreau sa sublineiez ca intr-un sistem bancar ca al Romaniei sunt foarte multe milioane de conturi, sute de milioane de conturi. Banca Centrala nu poate verifica cont cu cont".

"Furtul nu face parte din obiectivele de supraveghere bancara, dar in fiecare banca exista sisteme de supraveghere"

"Aici nu se intampla altceva decat un atac la profitul bancilor".

"Fiecare banca isi va suporta fiecare leu si fiecare euro care va fi fraudat"

"Nu se va admite ca vreun cost sa fie suportat de clientela bancii, vor suporta actionarii, nu managementul bancii".

"Nu este niciun cutremur in sistemul bancar. Niciun depunator nu-si vede depozitul lui in vreun pericol"

- 16 banci din Romania ar fi implicate in fraudele bancare, potrivit referatului DIICOT, citat de Realitatea TV.

- Frauda bancara anchetata de DIICOT a fost posibila din cauza unei retele formata din functionari cu rang inalt din Senat, ministerele Economiei si al Agriculturii sau din ANAF, AVAS si Fondurile Nationale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural, potrivit referatului de arestare intocmit de procurorii DIICOT si citat de Mediafax.

- Tribunalul Bucuresti confirma cererea de arestare preventiva pentru Claudiu Cercel.

- DIICOT a facut o cerere de arestare preventiva pentru Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD.

- 33 de persoane au fost retinute. Printre cei retinuti se afla si Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE, liderul gruparii, Daniel Ruse si fratii Moga, au declarat vineri surse judiciare pentru Mediafax.

Daniel Ruse, liderul gruparii infractionale, este originar din Calarasi, iar in 2008 a candidat independent la Primaria Oltenita unde a iesit pe locul patru, cu 9,24% din voturi.

Presa locala scrie ca Ruse si-a cumparat o ferma de porci, care cuprindea 100 de hectare de teren, pentru care a luat un credit de 10 milioane de euro.

- Directorul FNGCIMM, Aurel Saramet, va fi cercetat in libertate

Context

Procurorii DIICOT l-au retinut, joi seara, pe vicepresedintele BRD Romania, Claudiu Cercel, precum si alte 16 persoane, in dosarul fraudelor cu credite bancare in valoare de 22 milioane euro,in care sunt cercetate peste 100 de persoane, printre care bancheri si angajati din Ministerul Economiei.

Vicepresedintele BRD Romania, Claudiu Cercel, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, si generalul in rezerva Dragos Diaconescu, fost angajat din cadrul SIE au fost audiati joi la DIICOT Bucuresti, fiind acuzati de inselaciune si spalare de bani.

La intrarea in sediul DIICOT, Claudiu Cercel a declarat ca nu stie de ce a fost chemat si ca va vedea la audieri.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii unui grup infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Potrivit sursei citate, invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Joi dimineata, au fost efectuate 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor, precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu. "Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor", se arata intr-un comunicat remis presei de DIICOT.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.

La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda bancara, #frauda bancara BRD, #frauda bancara DIICOT , #Stiri Banci