Frina la creditele pentru locuinte mici

Joi, 28 Iunie 2007, ora 10:03
965 citiri

Proprietarii de locuinte confort 3 isi vand tot mai greu locuintele din cauza restrictiilor impuse de banci si evaluatori. Unul dintre criteriile importante pentru care o banca acorda un credit imobiliar este vandabilitatea proprietatii ce urmeaza sa fie achizitionata.

Bancile insa au anumite reguli stricte si impun interdictii de finantare pentru anumite achizitii. Spre exemplu, sUnt institutii financiare care nu acorda credite la garsonierele confort 3, cu suprafete de 14, 16 sau 18 mp. "Cind vine expertul evaluator se fac masuratori ferme.

Bancile nu acorda finantare pentru garsonierele confort 3, sub 20 mp. Acestea sunt garsonierele care provin din fostele camine ceausiste si se vand foarte bine pentru ca sunt pentru orice buzunar, dar nu se vand cu credit. Majoritatea sunt fara gaze si se vand la 30-35.000 de euro. Cele cu gaze costa 40.000 de euro. Oamenii strang acesti bani pentru a le cumpara, pentru ca nu primesc creditare", spune Nicu Blaj, director la agentia imobiliara Casa Secolului 20.

Confortul lasa mult de dorit la astfel de locuinte. "In cazul acestor apartamente, lipsa confortului se resimte prin dimensiune, prin numarul de camere, prin geamuri, inclusiv prin spatierea camerelor. Avand in vedere aceste aspecte, vandabilitatea acestora este limitata, ele fiind accesibile pentru patura cea mai saraca a celor care acceseaza credite imobiliare", spune Adrian Crivii, General Manager la compania de evaluare Darian. Acesta mai spune ca pretentiile proprietarilor sunt in crestere.

"Sansele sunt foarte mari ca la o viitoare revanzare sa nu se mai poata obtine suma de azi, 1.000-1.200 de euro/metru patrat. Bancile au sesizat acest risc si au in normele de creditare limitari sau chiar interdictii de finantare a acestor achizitii", mai spune Crivii.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11887&art=31295&cHash=440a32bbc8/ target=_blank>Cotidianul</a>)