Economistul sef Garanti Bank: Buffer-ul Ministerului de Finante s-ar putea reduce cu 2 miliarde euro

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 15:07
1604 citiri
Economistul sef Garanti Bank: Buffer-ul Ministerului de Finante s-ar putea reduce cu 2 miliarde euro
Rozalia Pal, economistul - sef al Garanti Bank

Buffer-ul de aproximativ sase miliarde de euro pe care il are in prezent Ministerul de Finante s-ar putea diminua la patru miliarde de euro, spre finalul anului, a declarat, vineri, economistul - sef al Garanti Bank, Rozalia Pal.

Acesta a explicat ca reducerea buffer-ului s-ar putea produce pe fondul unor emisiuni de titluri de stat care ajung la scadenta si nu mai sunt prelungite, dar si ca urmare a folosirii unei parti din buffer pentru a acoperi deficitului bugetar.

Economistul - sef al Garanti Bank estimeaza, pentru finalul acestui an, un curs de schimb de 4,45 lei pentru un euro si de 4,55 lei/euro pentru sfarsitul lui 2014.

Potrivit estimarilor Rozaliei Pal, inflatia (inflatia an la an, la final de perioada) ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la 3%, pentru ca in 2014 sa fie de 3,2%, in 2015 sa revina la 3% si sa coboare in 2016 la 2,8%.

De asemenea, pentru 2013, Rozalia Pal se asteapta la o crestere economica de 1,7%.

Economistul - sef al Garanti Bank a participat, vineri, la Sinaia, la Colocviile "Pietei Financiare Florin Petria", unde, timp de doua zile, importanti reprezentanti ai institutiilor financiar-bancare din Romania vor dezbate teme din actualitate.

La evenimentul aflat la cea de-a V-a editie, si-au confirmat participarea, printre altii, presedintele Fondului National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu, precum si analistul sef al Bancii Comerciale Romane, Eugen Sinca.

#Buffer Minister Finante, #emisiune titluri stat, #inflatia Romania , #Stiri Banci