Garanti Bank estimeaza o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara

Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:04
1511 citiri
Garanti Bank estimeaza o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara

O politica monetara mai relaxata ar avea un rol important in stimularea consumului intern si a investitiilor prin relansarea imprumuturilor, sunt de parere oficialii Garanti Bank. Ei prognozeaza astfel o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara, de 0,75% in acest an, pana la 4,5%, si de 0,5% la inceputul lui 2014, pana la 4%.

Revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, asa cum s-a intamplat la inceputul lunii iunie, ar putea determina insa BNR sa amane temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda nationala.

Cresterea consumului intern este determinata de mai multi factori, precum relaxarea politicii monetare si inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola care ar contribui pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.

Privatizarea companiilor de stat, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene si relansarea proiectelor de infrastructura sunt alti factori care ar putea stimula economia nationala.

Mai mult, banca anticipeaza ca, pana la finalul acestui an, cursul de schimb euro/leu se va stabiliza la aproximativ 4,35 si va ajunge la 4,25 in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil.

In primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste asteptari, cu o rata de crestere trimestriala de 0,7%, respectiv de 2,2% fata de primul trimestru din 2012.

In plus, cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de catre cererea externa, arata raportul Garanti. In ceea ce priveste cererea interna, consumul a fost afectat in principal de scaderile in termeni reali ale salariilor in sectorul privat, iar investitiile au fost afectate de blocarea fondurilor europene.

La randul lor, estimarile in privinta inflatiei s-au imbunatatit. Garanti Bank estimeaza o rata a inflatiei de 3,5% pentru finalul anului 2013, ajungand astfel in intervalul de tinta al BNR.

#estimari Garanti Bank, #rata dobanda, #politica monetara, #produsul intern brut , #Stiri Banci