Ghetea: Bancile vor sa poata emite obligatiuni pe baza ipotecilor din creditele ipotecare

Vineri, 31 Mai 2013, ora 12:33
1635 citiri
Ghetea: Bancile vor sa poata emite obligatiuni pe baza ipotecilor din creditele ipotecare

Bancile vor sa poata emite obligatiuni pe baza ipotecilor pe care le detin din contractele de credite ipotecare pentru a avea surse de finantare suplimentare, un proiect in acest sens fiind demarat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), a declarat vineri presedintele asociatiei, Radu Gratian Ghetea.

"Dorim sa gasim surse de finantare suplimentare moderne. Astfel, am initiat un proiect pentru promovarea unor acte normative care sa permita emiterea de asa-numite cover bonds, ceea ce inseamna ca, in baza ipotecilor pe care le avem de la creditele ipotecare, sa putem emite obligatiuni si sa ridicam sursa de finantare in acest fel", a afirmat Ghetea in cadrul unei conferinte de specialitate.

Totodata, presedintele ARB a mai facut referire la legea insolventei persoanelor juridice, spunand ca asociatia a inaintat o serie de propuneri catre Parlament pentru modificarea legii, a procedurilor si metodologiei, intrucat bancile se confrunta cu probleme de recuperare a creantelor, transformandu-se din creditor majoritar in creditor minioritar.

"Va dau un exemplu in acest sens. Se constata dintr-o verificare ca firma care a intrat in insolventa a incheiat un contract cu administratorul sau asociatul firmei, care din greseala nu fusese bagat in contabilitate. Practicianul in insolventa sau administratorul judiciar a gasit acest contract si l-a bagat in contabilitate, astfel ca o banca ajunge de la creditor majoritar la creditor minoritar", a explicat Ghetea.

Bancile vor o lege a falimentului personal "cat se poate de profesionista"

In ceea ce priveste insolventa persoanelor fizice, presedintele ARB a precizat ca bancile nu sunt impotriva legii falimentului personal, insa vor un proiect de lege "cat se poate de profesionist" si curatat de unele nuante de populism care au aparut in proiectele prezentate pana in prezent.

"Au fost mai multe proiecte de lege prezentate si, din pacate, de fiecare data ARB a facut multe amendamente, propuneri de amendamente, respingand ideea de a fi aplicata o astfel de lege in forma respectiva. (...) Propunerile noastre erau de modificare din temelie", a adaugat Ghetea.

El considera ca este necesara o astfel de lege, insa trebuie sa aiba o forma care sa nu creeze riscuri sistemice.

"Suntem de parere ca o lege a insolventei personale este necesara, dar sa nu creeze riscuri sistemice, sa nu creeze probleme din cauza ca nu este foarte, foarte clara si nu are o sobrietate pe care o gasim la alte proiecte din Marea Britanie sau Germania", a conchis Ghetea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni banci Ghetea, #Ghetea lege faliment personal , #Stiri Banci