Grecia ar putea obtine o linie de credit in februarie (Wolfgang Schaeuble)

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:07
1321 citiri
Grecia ar putea obtine o linie de credit in februarie (Wolfgang Schaeuble)
Foto: coscstudyabroad.com

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat marti ca o linie de credit ar putea fi disponibila pentru Grecia la sfarsitul lunii februarie, dar in prezent Atena nu are nevoie de fonduri suplimentare, transmite Reuters.

'Grecia a cerut prelungirea programului de asistenta financiara. Cererea va fi limitata la o extindere de doua luni, vom discuta saptamana viitoare in Parlamentul Germaniei si speram sa ajungem la un acord. Daca alte state membre sunt de acord, vom obtine o prelungire. Apoi o linie de credit ar putea fi disponibila pentru Grecia la sfarsitul lunii februarie dar in prezent Atena nu are nevoie de fonduri suplimentare', le-a declarat jurnalistilor Schaeuble dupa intalnirea Eurogrupului, informeaza Agerpres.

Luni seara, ministrii de Finante din zona euro au anuntat ca ar fi dispusi sa prelungeasca, pentru doua luni, programul de asistenta convenit cu Grecia, care conform calendarului initial va expira la data de 31 decembrie 2014. Atat Grecia, cat si creditorii internationali vor ca actualul program de asistenta sa fie urmat de o linie de credit preventiva, in cazul in care aparitia unor probleme economice ii vor descuraja pe investitorii privati sa imprumute bani Greciei.

Parlamentul Greciei a adoptat luni dimineata bugetul pentru 2015, fiind pentru prima data in ultimele trei decenii cand autoritatile de la Atena si-au propus un buget echilibrat. Premierul grec Antonis Samaras vrea sa puna capat cat mai rapid programului de asistenta convenit cu creditorii internationali in conditiile in care acestia cer Greciei sa adopte masuri suplimentare in valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar afecta tintele bugetare pentru anul urmator, lucru respins de Atena.

Pachetul in valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu UE si FMI a inceput in luna mai 2010 si, in cazul programului cu UE, va expira la data de 31 decembrie 2014, in timp ce programul cu FMI va continua pana in 2016.

Principalul indice al bursei de la Atena a inregistrat marti la pranz o cadere de peste 10% dupa ce Guvernul i-a luat prin suprindere pe investitori prin anuntul ca va organiza alegeri prezidentiale anticipate saptamana viitoare.

Marti in jurul orei 11,45 GMT principalul indice al Athens Stock Exchange era in scadere cu 10,46%, pana la 926,77 puncte, iar randamentul pentru obligatiunile guvernamentale grecesti pe 10 ani a crescut cu 29 de puncte baza pana la 7,63%. Actiunile bancilor grecesti au fost cele mai afectate, titlurile National Bank of Greece inregistrand o scadere de aproximativ 15%, actiunile Piraeus Bank erau in scadere cu 17%, iar actiunile Attica bank erau in cadere cu 26%.

#Grecia linie credit februarie, #Wolfgang Schaeuble ministrul german , #Stiri Banci