Guvernul pune la bataie mai multi bani prin programul "Prima Casa" pentru locuintele ANL

Joi, 15 August 2013, ora 10:29
2406 citiri
Guvernul pune la bataie mai multi bani prin programul "Prima Casa" pentru locuintele ANL

Hotarare pentru suplimentarea plafonului pentru Programul 'Prima Casa' cu suma de 200 de milioane de lei a fost adoptata de Guvern.

Potrivit actului normativ, se suplimenteaza plafonul de garantare destinat achizitiei de locuinte construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel incat plafonul de garantare pentru locuintele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa".

Finantarea Programului de constructie de locuinte pentru tineri se realizeaza din surse ale bugetului de stat. "Sumele obtinute din vanzarea locuintelor catre chiriasi se prevad a fi acumulate de ANL si utilizate pentru finantarea unor noi locuinte pentru tineri. Pentru a crea conditii in aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de constructie de locuinte pentru tineri, cu posibilitatea de cumparare de catre chiriasi dupa un an de inchiriere neintrerupta, se are in vedere integrarea in programul Prima Casa", se precizeaza in actul normativ.

In sedinta din 30 iulie, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului garantiilor destinate Programului 'Prima casa' cu un miliard de lei, din care 300 milioane pentru achizitia locuintelor ANL.

Garantiile se acorda numai in moneda nationala si se vor plati tot in moneda nationala.

ANL deruleaza de mai multi ani Programul de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cu posibilitatea de cumparare de catre chiriasi dupa un an de inchiriere neintrerupta.

Autoritatea a construit, incepand din 2001, un numar total de 30.840 de unitati locative, dintre care pentru 26.625 locuinte s-a stabilit regimul juridic, acestea trecand in proprietatea privata a statului roman, fiind indeplinita astfel o prima conditie de vanzare.

Pe 30 iulie 2013, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a emis un ordin pentru stabilirea valorii de inlocuire pe metru patrat, pentru anul 2013, in vederea vanzarii acestor locuinte, la 326 euro inclusiv TVA.

Pentru cele 9.680 de unitati locative ANL care pot fi vandute in orice moment, valoarea de investitie ANL este de 771,9 milioane lei, iar in urma vanzarii se poate obtine suma de 1,2 miliarde lei.

Garantiile de 500 milioane lei, care ar putea fi acordate prin programul Prima Casa, acopera achizitia a 8.485 de locuinte ANL.

Prin programul Prima Casa, care a debutat in a doua jumatate a anului 2009, au fost acordate 97.771 de garantii, din care 29% sunt destinate achizitionarii de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.863 de euro.

#program prima casa, #locuinte anl, #suplimentare plafon prima casa, #Hotarare Guvern Prima Casa , #Stiri Banci