Isarescu, despre criza creditelor in franci elvetieni: Nimeni nu ne poate cere sa incalcam legea

Luni, 09 Februarie 2015, ora 15:19
1249 citiri
Isarescu, despre criza creditelor in franci elvetieni: Nimeni nu ne poate cere sa incalcam legea
Foto: qmagazine.ro

Banca Nationala a Romaniei nu este abilitata prin lege sa intervina in relatiile contractuale dintre clienti si institutiile de credit si nici sa supravegheze fiecare credit in parte, mandatul bancii centrale fiind de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Nu suntem abilitati prin lege sa intervenim in relatiile contractuale dintre clienti si institutiile de credit. Ar fi si o greseala! Nicaieri in Europa nu se calca in picioare contractele intre parti. (...) Nimeni nu ne poate cere ca din aceasta empatie (fata de clientii cu credite in franci - n. r.) sa incalcam grosolan legea", a afirmat Isarescu, citeaza Agerpres.

Potrivit acestuia, BNR nu are initiativa legislativa, insa Parlamentul poate sa initieze si sa aprobe o lege care sa dea posibilitatea interventiei intr-un contract intre doua parti private, dar cu asumarea riscurilor ce decurg dintr-o astfel de actiune.

"Ar insemna asumarea riscurilor si o reactie absolut constitutionala a bancilor privind riscurile si costurile la care sunt supuse printr-o asemenea interventie legala. Aceste contracte au fost semnate de parti private, sunt documente legale si, daca nu au fost semnate in conditiile legii, exista calea atacului in justitie pentru clauzele ilegale. Nu avem nimic impotriva unei asemenea actiuni, acele clauze sa fie atacate in justitie si justitia sa isi spuna parerea", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia ca interventiile bancii centrale in cazul creditelor in franci elvetieni au aparut printre altele in urma catalogarii francului elvetian, in plan public, ca fiind o "moneda toxica". "Sunt mai mult de 100.000 de detinatori de franci elvetieni in Romania si ei nu spun ca au o moneda toxica in buzunare sau in conturile bancare", a subliniat el.

Mugur Isarescu a adaugat ca interventiile sale au vizat si 'speculatiile' de tipul ca persoanele care au luat credite in franci elvetieni au fost "momiti" sau "ademeniti" sa ia astfel de credite. "Noi, la BNR, nu putem sa lucram cu asemenea termeni. In instanta se poate dovedi. Am facut aceste referiri din cauza faptului ca mai toate acuzele la adresa BNR au o caracteristica: nu spun nimic concret", a precizat acesta.

In context, seful BNR a explicat ce inseamna supravegherea prudentiala care intra in sarcina BNR: "In cadrul supravegherii prudentiale, BNR asigura conditiile ca sistemul bancar sa fie sigur si stabil".

El a precizat ca aceasta supraveghere are doua componente: macroprudentiala, la nivelul sistemului, si microprudentiala, la nivelul fiecarei banci in parte. Totusi, banca centrala nu verifica fiecare credit in parte, a subliniat guvernatorul. "Sunt vreo doua milioane de credite in sistemul bancar, fiecare cu vreo 100 de clauze. Daca am fi responsabili cu fiecare credit, de ce nu am da noi creditele?!", a mai spus Mugur Isarescu.

#banca nationala a romaniei, #debitori franci , #Stiri Banci