Isarescu: Suntem pregatiti sa intervenim la fel ca in 2014. Cursul va ramane in zona de echilibru

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 09:34
1451 citiri
Isarescu: Suntem pregatiti sa intervenim la fel ca in 2014. Cursul va ramane in zona de echilibru
Foto: pascani.bzi.ro

BNR este pregatita sa intervina rapid in cazul unor situatii de dezechibre pe pietele interbancare, la fel cum s-a intamplat si anul trecut, cand leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioara, iar in 2015 va ramane in zona de echilibru, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Categoric, leul este o moneda vie si reactioneaza la ... a avut perioade de odihna prelungite, dar reactioneaza (...) Mai pot sa apara si dezechilibre. Cum s-a intamplat in decembrie. Ministerul Finantelor face plati masive, apar multi lei pe piata. Nu stam sa ne uitam, reactionam (...) Suntem in continuare pregatiti, ca si anul trecut, sa actionam rapid pe piata, daca apar dezechilibre", a spus Isarescu, referindu-se la o eventuala iesire a Greciei din zona euro, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu exista fundamente pentru miscari ample ale cursului de schimb, intrucat deficitul de cont curent al balantei de plati este mic si acoperit de investitiile straine directe, astfel ca interventiile in situasii de dezechilibre sunt explicabile, desi banca centrala nu are un obiectiv de curs si nu este deranjata de miscari de pana la 5%.

"Pentru anul trecut noi nu vedem niciun fel de depreciere. Daca leul a scazut de la 4,52 (lei/euro n.r.) la 4,38, apoi a stat tolanit din martie in octombrie intre 4,40 si 4,44 si apoi s-a dus spre 4,48, credeti ca s-a depreciat? Nu, el si-a mai mancat din apreciere. In 2014 leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona de echilibru nici in acest an", a continuat Isarescu.

El a aratat ca banca centrala intervine pe piata atunci cand apar dezechilibre, inclusiv emotionale.

"Curs de echilibru inseamna cam unde a fost anul trecut", a mai spus Isarescu, precizand ca exista un interval de variatie care nu necesita interventii.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro, la cel mai ridicat nivel incepand cu 19 martie 2014.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul analistilor, soliditatea economiilor din Europa Centrala si de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, in 2015, dupa scaderile inregistrate in ultimele saptamani.

Astfel, zlotul s-ar putea aprecia cu 4,7% in raport cu euro pana la sfarsitul acestui an, de la nivelul de 4,125 unitati pentru un euro inregistrat marti, forintul cu 3,2%, la 310 unitati pentru un euro, leul cu 2,2%, la 4,4 unitati pentru un euro, iar coroana ceha cu 1,1%, la 27,375 unitati.

Guvernatorul BNR a mai anuntat ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual), adica sub 1,5%, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.

Isarescu recunoaste ca o inversare a trendului cotatiilor internationale a petrolului ar impacta semnificativ in preturile de consum, dar a atras atentia ca dupa anumite praguri insasi furnizorii de titei ale caror bugete publice depind de livrarile de titei, cum este Rusia sau Venezuela, alimenteaza scaderea, in mod paradoxal, prin cresterea ofertei.

"Cum va evolua in viitor pretul titeiului, asta este o prognoza pe care, chiar daca nu o facem, trebuie sa ne-o asumam, pentru ca influenteaza foarte mult preturile (...) Pana unde se va duce scaderea pretului la titei este o intrebare mare si directiile noastre de specialitate se chinuie sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare, pentru ca ne infuenteaza", a completat Isarescu.

Pe de alta parte, el a adaugat ca deflatia reprezinta o preocupare si pentru banca centrala, insa instrumentele de care dispune BNR sunt mult mai eficiente decat in cazul altor banci centrale.

"Privim si noi cu ingrijorare la deflatie, caci ea se va transmite, nu suntem izolati. Ceea ce stim sigur este avem toate isntrumentele de care poate beneficia o banca centrala disponibile. Putem sa le folosim, putem folosi si cursul, nu facem o inovatie. Noi nu trebuie sa iesim precum guvernatorul Bancii Cehiei sa spunem ca ne-am apucat sa folosim cursul de schimb, sa-l influentam, ca sa facem politica monetara pentru ca pe dobanda nu mai este camp de actiune. Nu va trebui sa facem asta. La noi este o continuitate", a explicat Isarescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Analiza celor mai recente date macroeconomice releva scaderea ratei anuale a inflatiei si plasarea ei sub valorile prognozate, ca urmare a declinului preturilor volatile, inflatiei scazute din zona euro, persistentei deficitului de cerere agregata si continuarii ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste, arata BNR.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,26% in luna noiembrie 2014 de la 1,44% in luna octombrie 2014. In luna noiembrie, rata medie anuala a inflatiei a fost de 1,1%, usor inferioara nivelului de 1,2% din luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - s-a mentinut la nivelul de 1,4%.

Pe parcursul anului 2014, cursul de schimb al monedei nationale fata de euro s-a mentinut intr-o plaja de stabilitate, aprecierea din perioada martie-octombrie fiind temperata de sporirea aversiunii globale pentru risc in ultimele luni ale anului in conditiile tensiunilor geopolitice regionale, noteaza BNR.

Pe termen scurt, BNR anticipeaza mentinerea traiectoriei ratei anuale a inflatiei sub limita inferioara a intervalului tintei stationare ca efect al influentei exercitate de evolutia pretului petrolului pe plan mondial si al persistentei deficitului de cerere agregata. In acelasi timp, se remarca sporirea incertitudinilor privind evolutiile din mediul extern in conditiile reamplificarii tensiunilor geopolitice regionale si ale ajustarii conduitei politicii monetare a principalelor banci centrale din lume.

#curs leu zona echilibru, #BNR interventie situatii dezechibre , #Stiri Banci