JPMorgan Chase, acuzata de frauda, intr-un nou proces pe Wall-Street

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 10:38
1844 citiri
JPMorgan Chase, acuzata de frauda, intr-un nou proces pe Wall-Street
Sursa: The New York Times

JPMorgan este acuzata in instanta de frauda, de catre statul New York. Bear Stearns, o companie preluata in 2008 de banca, ar fi vandut bonduri ipotecare fara acoperire, in perioada 2006-2007. Investitorii Bear Sterns au pierdut 22,5 miliarde de dolari.

Purtatorul de cuvant al grupului financiar, Joseph Evangelisti, a anuntat ca banca va contesta acuzatiile, si este "dezamagita" ca Procurorul General "a decis sa demareze un proces fara sa ne ofere posibilitatea sa ne aparam in fata acestor acuzatii", citeaza The Wall Street Journal.

Evangelisti a mai adaugat ca activitatile Bear Sterns dateaza dinainte ca aceasta sa fie cumparata de catre J.P. Morgan, in martie 2008.

Wall-Street, tinta regulatorilor

Cazul face parte din noul sir de investigatii al grupului format de Presedintele Obama in ianuarie 2012.

In cazul in care reclamantii vor avea castig de cauza, marile banci se vor afla in fata unui precedent periculos, deschizand calea unor noi actiuni judiciare ale oficialitatilor si investitorilor americani.

Regulatorii statali si federali au demarat zeci de investigatii pentru a determina daca pierderile marilor institutii financiare au reprezentat incalcari ale legii sau au fost simple erori in procesul de decizie.

Bank of America este ultimul caz in care o mare banca a trebuit sa plateasca daune investitorilor. Vineri, BofA a acceptat o intelegere de 2,43 miliarde de dolari intr-un proces in care era acuzata de manipularea investitorilor in achizitia Merrill Lynch. BofA s-a declarat insa nevinovata.

Bank of America plateste 2,43 de miliarde de dolari despagubiri

Grupul format de Obama este o reactie la criticile primite pentru esecul autoritatilor de a trage la raspundere vinovatii pentru marile falimente ale crizei, precum s-a intamplat in cazul Lehman Brothers.

William Black, fost regulator bancar, a declarat ca actiunea civila impotriva J.P. Morgan este "o continuare a esecului procurorilor principali de a instrumenta un caz penal impotriva marilor jucatori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proces JPMorgan, #frauda JPMorgan, #proces Wall Street, #procese banci SUA , #Stiri Banci