Lagarde saluta masurile luate de BCE pentru a contracara efectele inflatiei scazute

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 10:42
1601 citiri
Lagarde saluta masurile luate de BCE pentru a contracara efectele inflatiei scazute
Foto: (c) Yin Bogu/ XINHUA ARHIVA

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a salutat masurile anuntate joi de Banca Centrala Europeana (BCE) privind reducerea dobanzii de baza si inceperea achizitionarii de obligatiuni garantate cu active (ABS) si obligatiuni ipotecare, informeaza agentia EFE.

"Salutam ferm masurile luate de BCE, care vor ajuta la contracararea pericolului reprezentat de perioada lunga cu inflatie scazuta", a spus Lagarde, intr-un scurt comunicat, relateaza Agerpres.

FMI a sustinut de mai multe luni necesitatea ca BCE, condusa de italianul Mario Draghi, sa adopte masuri de stimulare monetara aditionale in contextul recuperarii economice fragile din zona euro.

BCE a decis joi sa reduca, surprinzator, rata dobanzii cu 10 puncte de baza, pana la nivelul minim istoric de 0,05 %, si a anuntat ca, din octombrie, va incepe sa achizitioneze obligatiuni garantate si ipotecare.

Intr-o conferinta de presa, Draghi a recunoscut riscurile reprezentate de inflatia scazuta pentru zona euro si a anuntat ca banca, avand sediul la Frankfurt, si-a redus previziunile de inflatie cu o zecime, pana la 0,6%, pentru acest an.

In acest context, Draghi a avertizat, de asemenea, ca 'reducerea activitatii economice ar putea frana investitiile private si cresterea riscurilor geopolitice ar putea avea un impact major asupra increderii consumatorilor si companiilor'.

De aceea, BCE a redus cu o zecime estimarile de crestere pentru zona euro, pentru 2014 si 2015, pana la 0,9 % si, respectiv, 1,6%, comparativ cu estimarile din iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contracara efectele inflatiei scazute, #Christine Lagarde FMI , #Stiri Banci