Leasingul imobiliar a fost pus in umbra de creditul ipotecar

Joi, 08 Februarie 2007, ora 04:51
1152 citiri

Exuberanta generata de creditul ipotecar a lasat in umbra alte tipuri de finantare, precum leasingul imobiliar, care, in primul semestru al lui 2006, inregistra o cota de trei la suta din totalul contractelor de leasing, a afirmat miercuri Artur Silvestri intr-o analiza prezentata in Monitorul imobiliar.

Conform unui bilant intocmit de Asociatia de leasing bancar, in primul trimestru al anului 2006, din aproape 170 de milioane de euro care ar fi fost afectate contractelor de leasing, doar trei la suta, adica aproximativ cinci milioane euro, s-ar fi indreptat catre ' imobiliar'.

'Din aceasta suma, mai mult decat modesta, numai zece la suta, adica 500.000 euro, ar fi fost destinata unor achizitii rezidentiale, iar restul, adica 4,5 milioane euro, unor constructii cu intrebuintare industriala, sugerand o investitie de firma, ceea ce era previzibil si explicabil. Valorile acestea erau fenomenal de scazute, deoarece 4,5 milioane de euro nu aduc decat cateva depozite cu suprafete mediocre, iar 500.000 euro insemna pretul total a 10-12 apartamente de doua camere intr-un cartier periferic din Bucuresti. De atunci si pana in prezent nu s-au produs modificari cu totul semnificative si de aici ar rezulta o concluzie cu aspect aproape necontestabil : in imobiliar, leasingul a pierdut partida', apreciaza analistul Artur Silvestri.

Aceasta situatie exemplifica caracterul atipic al pietii imobiliare romanesti, unde monopolul creditului ipotecar pare definitiv, desi evolutiile raman, macar pe termen mediu, inca indistincte si nu se pot exclude rasturnari spectaculoase.

Membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) estimau, in decembrie, un volum total al pietei de leasing de circa 2,8 miliarde euro, in 2006, cu 27 la suta mai mult decat in 2005, iar la nivelul membrilor asociatiei un volum de afaceri de 2 miliarde euro. Afacerile derulate pe piata romaneasca de leasing imobiliar reprezentau, in decembrie, doar 0,07 la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei, in vreme ce in Italia reprezentau 7 la suta din PIB, potrivit raportului Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB).

"Leasingul imobiliar are un mare potential de crestere in Romania si s-a dezvoltat puternic in Europa datorita mai multor factori, cum ar fi perioada de amortizare mai scurta a investitiilor imobiliare pentru companii, valori de finantare mai mari decat in cazul creditului, care pot acoperi pana la 100 la suta din valoarea unui proiect imobiliar, precum si faptul ca valoarea reziduala rezultata dintr-un contract de leasing este negociabila la finalul contractului", a precizat Artur Silvestri.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)