Libocor (BRD): Solvabilitatea sistemului bancar romanesc este confortabila

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:21
1935 citiri
Libocor (BRD): Solvabilitatea sistemului bancar romanesc este confortabila

Sistemul bancar din Romania sta mai mult decat confortabil din punct de vedere al solvabilitatii, cu o cota aproape dubla fata de solicitarea standard, potrivit lui Florian Libocor, economist-sef BRD Groupe Societe Generale.

"Sistemul bancar a ajuns la nivelul la care, totusi, nu a oprit creditarea. Dintre cele trei segmente de creditare - populatie, IMM-uri si marile companii, cel mai flexibil segment, dar si cel mai afectat, a fost cel al IMM-urilor. Pe de alta parte, am avut populatia care a fost afectata de criza si am asistat la o scadere a gradului de confort, a increderii in economie. Avem un sistem bancar care, din punct de vedere al solvabilitatii, este mai mult decat confortabil, cu o cota de 14%, fata de un nivel de 8% solicitat", a declarat Libocor.

Potrivit oficialului BRD, pe fondul unui mediu economic tensionat, Romania a avut pe parte de o crestere de peste 8% a depozitelor bancare, in timp ce raportul dintre credite si depozite a ajuns la 118%.

"Ne-am confruntat cu un mediu destul de tensionat, in care am avut parte de o innasprire a taxarii, o crestere a TVA si o scadere a puterii de cumparare. Per ansamblu, creditul neguvernamental a crescut cu 4,3%. Pe parte de depozite, a existat o crestere de 8,3%, iar raportul credite-depozite a ajuns la 118%. Avem nevoie de surse interne, din activitatea economica. De asemenea, la nivelul pietei muncii sunt lucruri care trebuie revizuite pentru a evita evaziunea. Companiile care angajeaza pe salariu minim pentru a scapa de plata taxelor la stat au creat probleme inclusiv bancilor. La nivel de mediu economic, se vede cu ochiul liber ca nu a fost refacut capitalul de incredere. Oricat ar parea de banal, acesta este cheia multor constructii", a subliniat Florian Libocor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#solvabilitate sistem bancar, #sistem bancar romania, #depozite bancare Romania 2012 , #Stiri Banci