Mario Draghi: BCE, pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:55
1628 citiri
Mario Draghi: BCE, pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara
Foto: denken-macht-frei.info

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine scazuta rata dobanzii si este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara daca inflatia se mentine redusa, a declarat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.

Combinarea de catre BCE a ratei dobanzii extrem de scazute cu expansiunea bilantului a creat 'un grad fara precedent de relaxare monetara', a afirmat Mario Draghi, transmite Agerpres.

Acesta a adaugat ca BCE 'va adopta noi masuri neconventionale de politica monetara daca asteptarile privind inflatia pe termen mediu se inrautatesc sau daca masurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.

Oficialul BCE a subliniat ca rata dobanzii in zona euro este acum 'mai scazuta decat a fost vreodata si este, de asemenea, mai scazuta decat in SUA, cu care este adesea comparata zona euro', dar numai politica monetara nu poate relansa economia, ci si bancile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile si sa faca reformele structurale pentru a imbunatati competitivitatea si a reduce somajul, a apreciat Mario Draghi.

'Este clar ca sunt necesare ambele tipuri de politici - de partea cererii si a ofertei', a subliniat seful BCE, adaugand ca investitiile private in zona euro au scazut cu 15% din 2007, iar investitiile publice cu 12%.

'Lectia invatata in 2012 a fost ca in zona euro criza de incredere a fost provocata si de incertitudinile privind viitorul euro, care s-au dovedit a fi nefondate', a afirmat Draghi.

Recent, BCE a decis sa reduca dobanda de baza la un nou minim record, 0,05%, in incercarea de a stimula economia si de a evita pericolul deflatiei.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor in luna octombrie 2014, pana la 0,4%, de la 0,3% in luna septembrie 2014, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. In pofida cresterii din luna octombrie, inflatia anuala in zona euro ramane mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana. Pentru a accelera cresterea preturilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero si, de asemenea, a inceput sa cumpere active.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mario draghi bce, #BCE masuri neconventionale politica monetara , #Stiri Banci