Melania Hancila (Volksbank): Creditul in lei va fi vedeta sectorului bancar in 2013

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 15:05
2232 citiri
Melania Hancila (Volksbank): Creditul in lei va fi vedeta sectorului bancar in 2013

Creditul in lei va fi vedeta sectorului bancar in 2013, datorita noilor reglementari introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dar si produselor promovate de banci care urmaresc stimularea cererii de credite in lei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.

'Deja din ultima parte a anului 2012, clientii non-guvernamentali s-au imprumutat in lei si au economisit in euro, aceasta tendinta fiind benefica, deoarece va conduce la ameliorarea dezechilibrelor din sistemul bancar romanesc care este excedentar in lichiditati in lei si prezinta deficit pronuntat de valuta', a spus Hancila.

Ea considera ca euro va ramane in topul preferintelor clientilor care solicita credite imobiliare pe termen lung, datorita mentinerii diferentialului ridicat dintre dobanzile la lei si valuta, dar si ca urmare a perspectivelor de stabilizare a evolutiei cursului EUR/RON pe termen lung.

Potrivit datelor BNR, creditele in lei acordate populatiei pe termen scurt insumau, la finele lunii octombrie, 4,887 miliarde lei, peste nivelul inregistrat in luna ianuarie, de 4,548 miliarde lei, cele pe termen mediu insumau 10,1 miliarde lei, in crestere cu 19,3% fata de volumul din ianuarie.

In ceea ce priveste creditele in valuta pe termen scurt, acordate populatiei, volumul din luna octombrie se cifra la 493,4 milioane lei, mai mic cu 2,37% fata de luna ianuarie 2012 si cu 63,7% fata de luna octombrie a anului precedent.