Noble Securities: Leul ramane cea mai performanta moneda din UE, la finele primelor 10 luni

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 12:01
1578 citiri
Noble Securities: Leul ramane cea mai performanta moneda din UE, la finele primelor 10 luni
Leul a crescut fata de euro cu 0,3%, in primele 10 luni ale anului

Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care inregistreaza o crestere in fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.

"In ultimele cateva luni, moneda nationala a fost doar putin influentata de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR si, in plus, a rezistat destul de bine turbulentelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci si importante si, in consecinta, generatoare de volatilitati crescute in piata. In ceea ce priveste euro, trebuie spus ca moneda unica a avut in octombrie un parcurs favorabil fata de USD (cu o crestere de circa 0,4%), desi a fost afectata in ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamagitoare inregistrate atat de Germania, cat si de Zona Euro in ansamblul sau in ceea ce priveste somajul; in plus, departarea ratei inflatiei din Zona Euro de obiectivele Bancii Centrale Europene (BCE) a intarit speculatiile potrivit carora BCE ar putea lua in calcul scaderea dobanzii de referinta pentru a stimula cresterea in regiune", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - Sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Leul a crescut, la finele octombrie, cu 0,5% fata de euro

La sfarsitul lui octombrie, leul a inregistrat o crestere de circa 0,5% in fata euro comparativ cu cotatia avuta la inceputul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% in octombrie fata de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croata a inregistrat o variatie redusa luna trecuta raportat la euro, coroana ceha s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeza si lira sterlina au scazut cu circa 1,3% fiecare in perioada mentionata.

"Coroana ceha ar putea avea miscari ample in piata in perioada urmatoare; cu rata cheie a dobanzii de referinta practic la zero in Cehia, cu rata inflatiei scazand la 1% in septembrie si o crestere economica sub asteptari, revin din ce in ce mai des in discutie varianta mentionata de reprezentanti ai Bancii Nationale a Cehiei de a continua relaxarea monetara si posibilitatea de a se efectua inclusiv interventii oficiale in piata valutara pentru a slabi moneda ceha, cu scopul de a regla inflatia si de a stimula exporturile", a precizat Silviu Pojar.

La finele primelor zece luni din 2013, leul a inregistrat o crestere de circa 0,3% in fata euro, comparativ cu cotatia sa de la inceputul lui ianuarie, fiind singura moneda din UE care marcheaza o apreciere fata de moneda unica pana in prezent pe anul in curs. Kuna croata pierde din performantele anterioare, dar se mentine moneda din UE cu cea mai mica scadere fata de euro (circa 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului; in acelasi interval, forintul a scazut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeza s-a depreciat cu circa 2,5%, zlotul si coroana ceha au scazut cu circa 2,7% fiecare, iar lira sterlina cu aproximativ 4,2%.

Euro s-a apreciat cu aproape 3% fata de dolarul american

Euro s-a apreciat cu aproape 3% fata de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotatia de la inceputul anului. In octombrie, dolarul a atins minimul pe anul in curs fata de euro, pe fondul blocajului partial al activitatii Guvernului american si al modului in care acesta s-a rezolvat. In ultima saptamana a lunii trecute, dolarul a inregistrat o corectie spectaculoasa, dar, pana in prezent pe anul in curs, majoritatea monedelor din UE au ramas in avantaj fata de dolarul american. Leul se distinge in "plutonul" monedelor din UE, inregistrand la finele primelor zece luni o crestere de circa 3,1% fata de dolar, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului, plasandu-se astfel, alaturi de euro, in topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri fata de dolar.

"Recenta sedinta a FED a lasat in continuare loc speculatiilor privind momentul si proportia unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred insa ca nici FED si nici BCE inca nu si-au spus "ultimul cuvant" in ceea ce priveste masurile pe anul in curs si perspectivele inceputului lui 2014; in acelasi timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul intrebarii evolutia regiunii in ultimul trimestru al anului, cu influentele de rigoare in piata, asa incat vom avea parte de un sfarsit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilitati crescute", a precizat Silviu Pojar.

Grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania in 2012, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#leu euro, #studiu leu, #moneda nationala apreciere , #Stiri Banci