Oficial BNR: Aflam pana la sfarsitul anului ce banci romanesti vor fi supravegheate direct de BCE

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 09:50
1456 citiri
Oficial BNR: Aflam pana la sfarsitul anului ce banci romanesti vor fi supravegheate direct de BCE
Foto: bancherul.ro

Bancile romanesti considerate semnificative de Banca Centrala Europeana vor intra in supravegherea directa a institutiei europene, numarul lor urmand a fi stabilit pana la finalul acestui an, in conditiile in care la nivelul sistemului bancar se va derula un exercitiu de evaluare cuprinzatoare a activelor, in 2015, a declarat, miercuri, Virgil Dascalescu, sef Serviciu Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.

"Pentru ca sistemul bancar romanesc este dominat de banci cu parinti in zona euro, filialele acestor institutii de credit pot fi considerate semnificative si supravegheate de BCE in cadrul cooperarii stranse. Numarul exact de banci care vor fi supravegheate de BCE va fi stabilit in zilele care urmeaza, pentru ca, in cursul anului 2015, urmeaza sa se desfasoare un amplu exercitiu de evaluare a calitatii activelor, urmat de un exercitiu de testare la stres a institutiilor de credit. Este, practic, ceea ce inseamna evaluarea cuprinzatoare a institutiilor de credit", a explicat Dascalescu, intr-un seminar de specialitate, potrivit Agerpres.

In opinia sa, criteriul de selectie a bancilor ce vor intra in directa supraveghere a institutiei europene nu va fi, in mod obligatoriu, cota de piata.

Referitor la testele de evaluare la care vor fi supuse bancile romanesti anul viitor, oficialul BNR a spus ca, cel mai probabil, vor fi evaluate toate institutiile de credit, dar cele mici nu vor fi supuse acelorasi rigori.

"Este pentru prima data cand se va desfasura un de exercitiu de evaluare cuprinzatoare la nivelul institutiilor de credit din Romania. Este vorba de aproape toate bancile din tara noastra, dar depinde de institutiile de credit care vor fi supravegheate direct de BCE. (...) Exista doua variante. O varianta in care BNR desfasoara evaluarea cuprinzatoare, urmand ca BCE sa recunoasca exercitiul de evaluare cuprinzatoare, sau a doua varianta in care BCE poate spune: vom face noi exercitiul de evaluare si vom solicita BNR doar sprijinul pentru informatiile necesare derularii exercitiului", a explicat oficialul BNR.

Criteriile de selectie

Reprezentantul BNR a mai spus ca selectia bancilor ce vor fi supuse evaluarii, pe de o parte, si a celor care vor intra in directa supraveghere a BCE, pe de alta parte, nu va tine cont de provenienta capitalului.

"Ca idee, avem Banca Transilvania, o banca mare, a treia banca din sistem, care va fi supusa, probabil, exercitiului de evaluare", a explicat oficialul BNR.

El a explicat ca, in cadrul testelor de stres derulate in 2014 de Banca Centrala Europeana si de Autoritatea Bancara Europeana, bancile din Romania au fost cuprinse doar ca parti componente ale bancilor mama din zona euro.

"In 2014, au fost 12 institutii de credit din Romania care au avut banci - parinte in zona euro supuse exercitiilor de evaluare cuprinzatoare. In urma exercitiului de testare la stres efectuat de Banca Nationala, putem afirma ca toate institutiile de credit, filiale ale bancilor din zona euro, ar rezista cu succes unui soc descris de scenariul advers. Nivelul solvabilitatii este unul ridicat, ultima cifra la nivelul sistemului este de 17,1%, in septembrie 2014. Probabil ca nivelul va creste pana la finalul anului pe fondul recunoasterii auditarii profitului si incorporarii acestuia in fondurile proprii", a mai spus Dascalescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oficial BNR, #banca centrala europeana , #Stiri Banci