Planul National de Dezvoltare, cel mai cunoscut document din aria fondurilor structurale - 05 Februarie 2007

Luni, 05 Februarie 2007, ora 12:20
921 citiri

Planul National de Dezvoltare este cel mai cunoscut document programatic de informare asupra utilizarii fondurilor structurale, potrivit raspunsurilor a 57,88 la suta din participantii la un sondaj online realizat de PONT.

Acesta este urmat de Programul Operational Regional (34,57 la suta dintre repondenti). 35,3 la suta dintre cei care au completat formularele online au raspuns ca nici unul dintre documente nu le sunt cunoscute.

36,75 la suta dintre respondentii sondajului online au afirmat ca urmaresc zilnic informatii cu privire la finantari nerambursabile. 35 la suta dintre acestia cauta informatii saptamanal, in timp ce 18 la suta ocazional, sursele principale dedicate acestei tematici fiind site-urile specializate (86,74 la suta).

In ceea ce priveste accesul la documente in vederea citirii acestora, 37,14 au optat pentru Planul National de Dezvoltare, in timp ce 52 la suta dintre acestia au declarat ca nu au avut acces la nici unul dintre documente.

Conform Pont, raspunsurile date la intrebarile legate de elementele cadrului institutional dau senzatia ca repondentii nu au o viziune clara, exacta, asupra fiecarei institutii si a rolului acestora, dovada in acest sens fiind faptul ca 10 la suta dintre cei care au raspuns la intrebarile chestionarului au apreciat ca au stabilit contacte directe cu comitetele de monitorizare ale unor institutii de profil, care inca nu exista. 17,45 la suta au stabilit contacte cu autoritatile de audit, iar 15,14 la suta cu autoritatile de certificare.

Potrivit sondajului, 44,38 la suta dintre persoanele care au raspuns intrebarilor sondajului nu au auzit de nici o institutie, iar 68,21 la suta nu au intrat in contact direct cu nici o institutie.

Majoritatea celor care au completat chestionarul online - 36,76 la suta - considera ca ar fi de dorit sa existe mai multe pagini de internet dedicate acestei tematici.
De asemenea, materialele de tip e-learning prin care se pot insusi metodele practice de accesare a fondurilor structurale, de elaborare si management al proiectului reprezinta in cea mai mare proportie cele mai importante informatii legate de fondurile structurale.

La intrebarea 'Cine cauta finantarea in cadrul organizatiei?', 93,75 la suta dintre respondenti au declarat ca solutiile de finantare sunt cautate de personal. In 2,61 la suta de cazuri aceste activitati sunt delegate unor firme specializate in consultanta pentru management de proiecte.

Chestionarul online a fost completat in total de 1.291 de persoane din toate regiunile tarii, 54,5 la suta dintre acestia fiind barbati, iar 45,5 la suta femei.
Majoritatea respondentilor, in proportie de 29,83 la suta au fost organizatii neguvernamentale. La sondaj au mai participat persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii, autoritati publice locale si centrale.

Compania Pont a realizat un sondaj de opinie online despre cunostintele generale legate de tematica fondurilor structurale, in contextul in care acestea, alaturi de Fondul de Coeziune, vor asigura o contributie de aproximativ 17,5 miliarde euro pentru proiecte de dezvoltare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)