Puse la zid de oamenii de afaceri, bancile cer negocieri. Vezi ce acuzatii li se aduc

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:17
2908 citiri
Puse la zid de oamenii de afaceri, bancile cer negocieri. Vezi ce acuzatii li se aduc

In conditiile in care pana in momentul de fata managerii nu au gasit "sprijin" in mediul bancar, institutiile financiare se aseaza la negocierii cu antreprenorii pentru a dezbate problemele cele mai des intalnite in relatia dintre banci si oamenii de afaceri.

In incercarea de a face un pas inainte spre o intelegere reciproca mai buna, atat pentru mediul de afaceri cat si pentru mediul bancar, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au lansat un program de informare la nivel national dedicat Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) "Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente".

"Este bine venit un asemenea program pentru ca stim bine ca exista plangeri de o parte si de alta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta este de parere ca realizarea unei astfel de campanii de informare este importanta pentru ca pe de o parte IMM-urile se plang ca nu sunt suficient de mult ajutate si bagate in seama de banci, iar pe de alta parte, bancile spun ca nu au cereri din partea intreprinderilor sau intreprinderile nu stiu care sunt criteriile pe baza carora se califica pentru a primi credite.

"Intensificarea dialogului constructiv intre mediul de afaceri si comunitatea financiar bancara privind accesarea de finantare si garantii in actualul context economic speram sa conduca la cresterea interesului IMM pentru contractarea de credite", a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Programul vizeaza cresterea gradului de accesare a finantarilor

"Ideea de la care s-a pornit cu gandirea vis-a-vis de acest program a reprezentat-o necesitatea unei apropieri de clienti, iar solutia la care ne-a gandit a fost aceea de informare reciproca cu privire la problemele, dificultatile si oportunitatile pe care le avem", au declarat reprezentantii ai ARB pentru Business24.

Obiectivul programului consta in cresterea contributiei sectorului financiar bancar la dezvoltarea activitatii IMM-urilor din Romania prin creditare si garantare care sa conduca la revirimentul economiei Romaniei.

"Meritul principal al acestui program este acela ca IMM-urile vor sti mai bine cand este cazul sa se adreseze bancilor si care sunt conditiile la care sa se astepte atunci cand merg la banca sa caute finantare", a adaugat analistul economic Dochia.

Acesta considera ca daca exista un dialog mai bun si IMM-urile vin mereu cu aceleasi cerinte, pana la urma bancile vor auzi mesajul acestora si vor putea incerca sa isi adapteze procedurile si standardele in functie de ceea ce le spune piata prin vocea IMM-urilor.

Programul prevede organizarea unei serii de zece seminarii la nivel national, in perioada 2013 - 2014, in principalele orase ale tarii la care se estimeaza ca vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai IMM-urilor si functionari bancari.

Seria dezbaterilor "Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente" a fost initiata pe 3 octombrie 2013, la Brasov, participantii fiind reprezentanti ai mediului de afaceri local si ai comunitatii financiar bancare.

Sectorul IMM-urilor din Romania reuneste 529.015 de intreprinderi, ceea ce reprezinta 99,7% din totalul companiilor, forta de munca angajata fiind de 67,2 % din total, potrivit datelor publicate in "Small Business Act - 2012".

Propunerile CNIPMMR

CNIPMMR vine cu un set de propuneri pentru a imbunatati relatia banci-IMM-uri:

Abordare bancara si intreprenoriala echilibrata a componentelor esentiale de natura cantitativa si calitativa, cu promovarea utilizarii ratingurilor calitative ca un instrument de completare a evaluarii cantitative standard a bonitatii IMM-urilor.

Cresterea transparentei si competitiei in sectorul bancar, prin asigurarea publicarii pe site-urile fiecarei banci a unor indicatori cheie la nivel individual, a grilelor de evaluare a cererilor de creditare si a tuturor costurilor creditarii, cu efect direct privind intensificarea concurentei, compararea ofertelor de creditare si reducerea costurilor de finantare a IMM-urilor.

Simplificarea sarcinii administrative: eliminarea obligatiilor declarative aditionale prin limitarea documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.

Sprijinirea accesului la consultanta adaptata nevoilor specifice ale IMM-urilor si dezvoltarea unor programe de "pregatire pentru investitii" pentru IMM-uri, inclusiv cu finantarea Uniunii Europene, in stransa cooperare cu organizatiile reprezentative ale acestora.

Dezvoltarea unui produs comparativ privind ofertele bancare, pentru informarea IMM-urilor, furnizat gratuit, la dispozitia tuturor IMM-urilor.

Colaborarea si comunicarea intre organizatiile mediului bancar si confederatiile patronale reprezentative in vederea imbunatatirii climatului de finantare a economiei.

Valorificarea intr-o masura mai mare a garantiilor acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare.

Valorificarea bunelor practici existente privind solutii specifice pentru dialogul, cooperarea si schimbul de informatii dintre creditori si IMM-uri (similare cu cele din Italia si Belgia).

IMM-urile, rata a neperformantei de 3-4 ori mai mare decat a intreprinderilor mari

Analistul economic Aurelian Dochia sustine ca IMM-urile sunt intreprinderi care nu se compara in ceea ce priveste relatia cu bancile cu intreprinderile mari.

"IMM-urile se bazeaza foarte mult pe finanaterea din surse proprii. In Romania, o buna parte din finantarea intreprinderilor mici si mijlocii vine de la asociati sau de la familiile acestora", a adaugat Dochia.

Romania este una din tarile cu cea mai mare rata a creditelor neperfomante din Europa, iar acest lucru reprezinta si unul din motivele principalele pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai "agresive" in momentul de fata in reluarea creditarii, este de parere analistul.

"IMM-urile au o rata de neperformantei care este de 3-4 ori mai mare decat cea a intreprinderilor mari si tocmai din aceasta cauza dialogul este important pentru ca intreprinderile sa asculte argumentele bancilor care le arata pe hartie ca cele mai multe credite neperformante provin de la intreprinderile mici, astfel incat coborarea standardelor de imprumut nu prea mai poate sa fie o solutie recomandata", a adaugat Dochia.

Acesta nu se asteapta sa apara modificari majore pentru ca, in primul rand, exista reguli care sunt impuse de lege si BNR peste care nici bancile nu pot sa treaca, iar in al doilea rand , fiecare banca are reguli de la care nu se poate abate cu usurinta in condititiile in care multe banci din Romania sunt detinute de banci din strainatate care la randul lor au propriile standarde si reguli pe care le impun.

#credite banci IMM, #propuneri CNIPMMR, #relatia banca IMM, #program informare IMM , #Stiri Banci