Raiffeisen Bank va renunta la 20% din activele considerate riscante

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:44
1830 citiri
Raiffeisen Bank va renunta la 20% din activele considerate riscante
Foto: finweb.hnonline.sk

Raiffeisen Bank International (RBI), a doua mare banca din Europa Centrala si de Est, va renunta la 20% dintre activele considerate riscante pe care le detine, pentru a-si consolida capitalul, transmite Bloomberg.

Activele considerate riscante insumau 79,4 miliarde de euro la finalul lunii septembrie a anului trecut, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Prin aceasta actiune, RBI va incepe o etapa in care se va concentra pe afacerile relevante din punct de vedere strategic si a caror profitabilitate poate fi sustinuta", se arata intr-un comunicat al bancii.

Renuntarea la o parte din active va determina cresterea capitalului comun de rangul 1 (CET 1), care se situa la 10% la sfarsitul anului trecut. De altfel, grupul austriac a anuntat ca nu are in plan o majorare de capital.

Martin Gruell, directorul financiar al RBI, a afirmat ca vanzarea activelor este un proiect pe termen mediu si ca "nu exista nicio graba" pentru a lansa aceasta actiune, potrivit Reuters.

RBI va anunta detaliile referitoare la reducerea activelor la inceputul lunii februarie, atunci cand va publica si rezultatele financiare pentru anul trecut.

RBI, a doua mare banca din Europa de Est, dupa UniCredit, se confrunta cu dificultati din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, rezultatele RBI sunt afectate si de afacerile din Rusia, care au avut de suferit in urma deprecierii rublei cu 46% fata de dolar anul trecut, in conditiile in care cea mai mare parte a profitului a fost generata de afacerea din Rusia in fiecare an incepand cu 2011.

Raiffeisen estimeaza ca divizia din Rusia va inregistra un profit de peste 300 de milioane de euro in 2014 si ca va ramane profitabila si in acest an, in pofida cresterii provizioanelor. Banca a subliniat ca nu va vinde activele din Rusia, dar ca acestea ar putea fi reduse.

In schimb, RBI ia in calcul vanzarea diviziei din Polonia, potrivit unor surse Bloomberg.

La inceputul lunii ianuarie, Karl Sevelda, directorul general executiv al Raiffeisen Bank, a declarat ca banca se concentreaza pe afacerile din Romania, Austria, Cehia si Slovacia si ca a scos Rusia si Polonia de pe lista tarilor carora le acorda prioritate, lista publicata in 2013.

RBI este detinuta de 490 de banci cooperatiste locale, prin intermediul a opt entitati regionale si a Raiffeisen Zentralbank.

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un profit dupa taxe in Romania de 81 milioane euro, in stagnare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane si tranzactionare fiind anulate de scaderea veniturilor din dobanzi.

Activele totale raportate de banca austriaca pentru Romania au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

#Raiffeisen Bank renuntare active, #active considerate riscante Raiffeisen Bank , #Stiri Banci