Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in august cu peste un miliard de euro

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 15:49
2125 citiri
Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in august cu peste un miliard de euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut in august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie.

Pe data de 6 august, Romania a rambursat prima transa din imprumutul contractat de la Fondul Monetar International in 2009. Valoarea acestei transe a fost de peste 2,8 miliarde lei (655 milioane euro).

BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI

Valoarea intrarilor valutare in luna august s-a situat la 1,142 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, arata BNR, intr-un comunicat.

Iesirile au totalizat 2,329 miliarde euro. Acestea au inclus plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, inclusiv prima rambursare de capital si dobanda in cadrul Acordului Stand-by cu Fondul Monetar International), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, si altele, potrivit sursei citate.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2012 au fost de 35,352 miliarde euro, fata de 36,554 miliarde euro la 31 iulie.

Platile scadente in septembrie in contul datoriei publice si public garantata denominate in valuta insumeaza 132,25 milioane euro.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la 6 august ca BNR a obtinut profit din rambursarea primei transe din imprumutul de la FMI si ca inca realizeaza castiguri din orice eventuala vanzare de euro datorita mediei la care a cumparat.

Ce profit a facut BNR din plata primei transe catre FMI

Romania a obtinut in prima parte a anului 2009 un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM si alte institutii financiare internationale.

Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat in 2011. Guvernul a continuat relatia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de cinci miliarde euro, care va expira in 2013, si ar putea incheia inca un acord, tot pe doi ani.

#Romania rezerve valutare 2012, #BNR rezerve valutare Romania, #Romania imprumut FMI, #Romania plata imprumut FMI , #Stiri Banci