Romania ar putea adoptarea euro in 2014

Miercuri, 10 Ianuarie 2007, ora 16:51
851 citiri

Romania va intra in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) in 2012, unde va sta o perioada de doi ani, urmand ca adoptarea euro sa se faca in anul 2014, conform variantei preliminare a Planului National de Convergenta.

"Decizia de a lua anul 2012 ca termen pentru intrarea in ERM II a fost luata, pentru ca o prelungire a acestui termen ar duce la amanarea reformelor. De asemenea, un termen mai apropiat nu ar fi realist", au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

Principalele reforme structurale prevazute in Planul National de Convergenta sunt: dezvoltarea regionala, imbunatatirea mediului de afaceri, descentralizarea administrativa, cresterea flexibilitatii pe piata muncii, reforma sistemului de pensii, reforma educatiei si a sanatatii.

Cel mai probabil Planul National de Convergenta va ajunge saptamana viitoare pe masa guvernului, urmand ca trimiterea programului catre Comisia Europeana sa se faca in jurul datei de 17 ianuarie, au declarat aceleasi surse.

Planul pentru adoptarea euro a fost discutat, luni, cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor, iar o noua runda de dezbateri va avea loc peste o saptamana.

Pentru adoptarea euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala stipulate in Tratatul de la Maastricht.

Astfel, Romania nu trebuie sa aiba o rata media a inflatiei cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanti trei membri, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB), ratele dobanzilor pe termen lung sa nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale decat media celor mai performanti trei membri, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)