Salvarea bancilor cu probleme se va face si cu bani din economiile populatiei. Cum va vor afecta masurile UE

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:20
1980 citiri
Salvarea bancilor cu probleme se va face si cu bani din economiile populatiei. Cum va vor afecta masurile UE

Dupa mai bine de sase luni de discutii, statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns la un consens asupra modalitatilor de salvare a bancilor cu probleme, aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Insa aceste masuri pot avea urmari negative pe piata.

Noile reguli presupun ca actionarii, detinatorii de obligatiuni si unii deponenti sa fie fortati sa contribuie la reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave. Depozitele asigurate pana in limita de 100.000 de euro sunt insa exceptate.

"Este o politica de incredere in costurile crizei si a bancilor care pana acum au fost protejate si nu au avut nimic de platit. Sunt masuri care nu au neaprat numai efecte pozitive, ci si efecte negative" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Cazul din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.

Astfel, actionarii, detinatorii de obligatiuni si o parte a deponentilor trebuie sa contribuie cu echivalentul a 8% din pasive inainte ca fondurile de lichidare sa fie folosite, insa statele pot lua decizia de a proteja anumiti creditori daca primesc acordul Bruxelles-ului, potrivit RomaniaTV.

Dupa implementarea pragului de 8%, interventia statelor din fondurile de lichidare este limitata la 5% din pasive si este conditionata de aprobarea UE.

Regulile convenite pot avea consecinte neplacute

Potrivit analistului, este normal ca actionarii bancilor sa fie atrasi in costurile de iesire din criza si nu numai populatia, prin impozite taxe si austeritate, si nici intreprinderile, prin intrarea in insolventa sau faliment.

Insa, masurile au si o serie intreaga de elemente care dupa parerea analistului sunt perverse si pot duce la evenimente neplacute.

Un prim element il constituie o pierdere importanta a interesului si a increderii fata de banci, pentru ca ele devin obiectul unor decizii din afara sferei pietei bancare.

"Deponenti si toti ceilalti isi pierd increderea si interesul pentru aceste banci. Odata pierdut, el va duce la o reducere a expunerii bancilor pe piata, deci la o reducere a creditarii", sustine Mircea Cosea.

De asemenea, cel de-al doilea element este atitudinea discriminatorie fata de bancile europene vis-a-vis de bancile din zona extraeuropeana, care vor avea de acum inainte o atractivitate mult mai mare pentru deponenti si pentru cei care vor sa aiba un bun acces la credite.

"Ma gandesc aici in primul rand a bancile care apartin unor tari cu mari rezerve si in expansiune bancara, asa cum este China, Coreea de Sud sau chiar unele banci din zona Orientului Mijlociu" a declarat Cosea.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al analistului economic, este o recunoastere a esecului pe care Uniunea Europeana il are in crearea unui set de politici economice de iesire din criza care ar trebui sa aiba la baza politici de reindustrializare sau politici de crestere a competitivitatii.

"Recurgerea la banci este pana la urma si o dovada a faptului ca masurile economice de natura activa, de dezvoltare a economiei sau de crestere a consumului sunt fara efect sau foarte slab reprezentate. Nu trebuie sa uitam ca prin penalizarea bancilor o lovitura o are si consumul, pentru ca si creditele de consum vor fi foarte mult diminuate", concluzioneaza Cosea.

#salvare banci probleme, #depozite bancare, #actionari bancari, #obligatiuni banci , #Stiri Banci