Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:47
1800 citiri
Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit

Impunerea de sanctiuni mai dure impotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit, a apreciat vineri seful diviziei pentru CEE de la UniCredit, Gianni Franco Papa, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, preluat de Reuters.

Ca reactie la actiunile Rusiei in Ucraina, occidentalii au impus sanctiuni tintite pentru mai multi oficiali rusi si anumite companii care le apartin, interzicand bancilor americane sa mai proceseze tranzactiile lor in dolari.

Pana acum insa guvernele occidentale au evitat sa impuna sanctiuni impotriva marilor companii de stat din Rusia, dar au avertizat ca, in conditiile unei escaladari a crizei din Ucraina, ar putea adopta noi sanctiuni. Presedintele SUA, Barack Obama, a amenintat miercuri seara Rusia cu noi sanctiuni daca nu adopta "initiative concrete imediate pentru a stopa fluxul de arme si combatanti peste granita".

"Respectam deciziile UE si ne vom conforma acestor decizii", a declarat Gianni Franco Papa. "Insa daca vor fi impuse restrictii mai dure acest lucru va avea cu siguranta un impact asupra operatiunilor noastre cat si asupra Europei in ansamblu. Rusia este o piata foarte importanta" a adaugat responsabilul UniCredit.

Profit in crestere

Anul trecut divizia din CEE a UniCredit, Bank Austria, a inregistrat o crestere de 26% a profitului operational pana la 783 milioane de euro, stimulata de creditarea pe segmentul de retail.

Gianni Franco Papa a mai spus ca UniCredit incearca sa-si vanda subsidiara din Ucraina, care este responsabila pentru 0,4% din portofoliul total de credite al grupului. "Discutiile cu privire la vanzare continua", a spus Gianni Franco Papa, adaugand ca nu exista un interval fix de timp pentru incheierea unei tranzactii.

Intrebat daca momentul actual nu este unul nepotrivit pentru a cauta un cumparator pentru o banca din Ucraina, Gianni Franco Papa a subliniat ca piata din Ucraina trecea deja printr-o perioada dificila inainte de inceperea conflictului cu Rusia, adaugand insa ca alegerea noului presedinte ucrainean Petro Poroshenko a condus la o anumita stabilizare.

Potrivit unor informatii publicate saptamana trecuta in presa din Italia, grupul bancar UniCredit este gata sa-si consolideze prezenta in Europa de Est si se pregateste sa-si majoreze participatia pe care o detine la divizia din Romania, UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% pana la 96% din actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia, #afaceri UniCredit Ucraina, #profit unicredit , #Stiri Banci