Seful Bancii Angliei critica austeritatea din zona euro

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 09:49
1454 citiri
Seful Bancii Angliei critica austeritatea din zona euro
Foto: canadianbusiness.com

Guvernele din zona euro trebuie sa relaxeze masurile de austeritate pentru a promova cresterea si normalizarea economiei din regiune, considera guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, relateaza CNBC.

"Politica fiscala din zona euro este mai stricta decat in Marea Britanie, chiar daca Europa nu are alte mecanisme de impartire a riscurilor si este relativ inflexibila. O politica fiscala mai flexibila ar contribui la reincluderea in circuitul economic a economiilor private si ar preveni riscul stagnarii", a spus Carney intr-un discurs la Dublin.

Aceste politici ar compensa impactul reformelor structurale asupra cheltuielilor si ar corespunde cu obiectivul pe termen lung de crestere a integrarii, a adaugat bancherul.

Comentariile sale au fost facute in timp ce noul guvern din Grecia are opinii diametral opuse fata de autoritatile de la Berlin, care promoveza de mult timp austeritatea in schimbul sprijinului financiar.

Partidul anti-austeritate Syriza, care a venit la putere in Grecia, vrea sa renegocieze termenii acordului de sustinere financiara, existand temeri ca divergentele cu liderii europeni ar putea face ca Grecia sa iasa din zona euro.

Carney a explicat ca politica monetara indrazneata a Bancii Centrale Europene (BCE) nu poate fi singulara, seful bancii centrale britanice cerand reforme structurale dificile in zona euro si atragerea economiilor private in economie.

Sectorul privat din zona euro genereaza un surplus de economii echivalente cu 3,5% din PIB, iar acestea trebuie reintroduse in economie pentru a genera crestere.

"Marea Britanie nu mai are aceasta problema, sectorul privat este in echilibru", a aratat Carney, mentionand si ca statul britanic are o rata a somajului mai scazuta.

Gradul de indatorare al Marii Britanii este mai ridicat comparativ cu cel al majoritatii celorlalte state europene, dar tara a fost laudata de FMI pentru cresterea economica inregistrata dupa criza financiara din 2008.

Guvernul britanic condus de Parttidul Conservator a aplicat o politica de austeritate si economii bugetare, de la venirea la putere in 2010, dar a ratat tintele de deficit bugetar.

Criticate la inceput, masurile de austeritate au coincis cu o scadere semnificativa a somajului, iar Banca Angliei vrea ca pe termen mediu sa creasca dobanzile.

Partidele din opozitie sustin ca economia este dezechilibrata, oamenii saraci suportand impactul reducerii cheltuielilor bugetare.

Discursul lui Carney sugereaza opinia ca austeritatea din zona euro a mers prea departe. Intr-un interviu acordat joi publicatiei The Irish Times, Carney a spus ca Germania, motorul blocului comunitar, ar trebui sa accepte ca sustinerea tarilor mai sarace din zona euro este in interesul sau.

"Impartirea riscurilor private si publice este in interesul germanilor la fel de mult ca al cetatenilor celorlalte tari din zona euro", considera bancherul.

El a adaugat ca daca se intra intr-o uniune trebuie actionat pentru ca acea uniune sa fie cat mai eficienta posibil si intr-o maniera potrivita pentru toata lumea.

#seful Bancii Angliei critici austeritate, #masuri austeritate normalizare economie , #Stiri Banci