Frauda bancara - Serbanescu: Sa speram ca BNR nu e complice

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:38
2593 citiri
Frauda bancara - Serbanescu: Sa speram ca BNR nu e complice

Cea mai mare frauda din sistemul bancar romanesc, anuntata joi, in care peste 100 de angajati din cadrul BCR, BRD si CEC sunt acuzati ca au acordat credite unor companii fantoma si ca au creat un prejudiu de cel putin 20 de milioane de euro, ridica intrebari cu privire la implicarea BNR.

Intrebat cum a fost posibil ca Directia de Supraveghere din cadrul BNR sa nu remarce actele false, analistul financiar Ilie Serbanescu a declarat, pentru Business24: "Sa speram ca din necontrol si nu din complicitate". In opinia analistului, banca centrala "tine foarte putin cu Romania si mai mult cu bancile straine, carora le-a facut icoana".

Pe de alta parte, fostul director in cadrul BRD, Aurelian Dochia, sustine ca, de fapt, este posibil ca banca centrala sa fie cea care a anuntat procurorii DIICOT si, datorita acestei interventii, ancheta sa se fi declansat.

Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare

Desi frauda din sistemul bancar este evaluata, momentan, la 20 de milioane de euro, Ilie Serbanescu sustine ca nu este impresionat, pentru ca, "la sutele de mii de furturi din aceasta tara, acest scandal este doar o gainarie".

Analistul compara situatia cu scandalul in care au fost arestati mai multi vamesi, dar atrage atentia ca, in ciuda arestarilor efectuate atunci, furturilor de la vami "nu s-au oprit si nici nu se vor opri".

Serbanescu sustine ca, in Romania, se fura cinci miliarde de euro pe an, nu doar din sectorul bancar. In opinia sa, BCR ii va putea face responsabili pe cei invinuiti in dosarul fraudei de pierderile pe care le inregistreaza anual, in Romania, din cauza proastei administrari.

Cea mai mare frauda bancara din Romania: Presedintele Fondului de Garantare, suspendat LIVE TEXT.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, nu a putut fi contactat pentru declaratii, pana la data publicarii acestei stiri.

#frauda sistem bancar, #prejudiciu frauda, #directie supraveghere BNR , #Stiri Banci