Si la consumul de vin moldovenii sint ultimii din tara

Marti, 07 Septembrie 2004, ora 04:21
1239 citiri

Moldovenii consuma cel mai putin vin imbuteliat, se arata intr-un studiu efectuat de compania Daedalus Consulting.Nu a fost luat in calcul consumul de vin produs in gospodarii. Grasa de Cotnari este de departe soiul preferat.

Moldovenii sint cei mai slabi consumatori de vin imbuteliat din Romania, conform unui studiu de piata realizat de compania Daedalus Consulting.

Studiul nu a luat in calcul vinul produs in gospodarii. Rezultatele acestuia arata ca doar unul din trei moldoveni consuma vin imbuteliat macar o data pe luna. Doua treimi dintre acestia declara ca favoritul lor este vinul de Cotnari, soiul favorit fiind Grasa de Cotnari. Din punct de vedere al culorii, preferatul este de departe vinul alb. Ca si tip, majoritatea respondentilor au optat pentru vinul demisec, urmat de demidulce, dulce si sec.

Tendinta este spre vinurile seci

Numai 33,7% dintre locuitorii Moldovei au baut vin imbuteliat cel putin o data pe luna in ultimele 3 luni. Consumul se incadreaza in media inregistrata la nivel national, insa moldovenii se diferentiaza de restul tarii prin faptul ca nu consuma vin imbuteliat (23,3% fata de 15,5% media). Principalele criterii dupa care se orienteaza iesenii in alegerea vinului sint tipul vinului (dulce sau sec), podgoria, culoarea, soiul si, abia la urma, pretul. La intrebarea "Ce tip de vin preferati?", majoritatea respondentilor au optat pentru vinul demisec, urmat de demidulce, dulce si sec.

"Rezultatul sondajului confirma tendinta consumatorilor de a se orienta tot mai mult spre vinurile seci, atit la nivelul Europei, cit si in Romania. Astfel, in ultimii ani, vinurile seci au inceput sa-si faca loc in preferintele consumatorilor din tara noastra, insa si vinurile dulci ramin in continuare la loc de cinste. Pentru producatorii autohtoni, aceasta tendinta este deosebit de favorabila, intrucit vinurile seci sint mult mai ieftin de fabricat decit cele dulci", ne-a declarat Constantin Deleanu, directorul general "Cotnari" SA Iasi.

Femeile prefera vinul dulce

Conform sondajului, barbatii prefera vinul demisec (42,4%), in timp ce femeile prefera vinul dulce (48,8%). Ca si culoare, consumatorii de vin imbuteliat prefera vinul alb, in timp ce pentru rosu opteaza tinerii si cei cu venituri scazute (mai putin de 50 de dolari venit net lunar pe membru de familie). "In Romania, orientarea spre vinurile rosii este de-abia la inceput, aceasta tendinta existind de multi ani intre consumatorii europeni" a precizat Deleanu.

Cotnari, prima podgorie din tara

Podgoria preferata de moldoveni este Cotnari (61,7% fata de 24,9% media la nivel national), in timp ce Jidvei si Tirnave sint apreciate mai ales de ardeleni, iar Recas si Minis sint prima alegere a banatenilor. "Sint incintat ca podgoria Cotnari a iesit pe primul loc nu numai in preferintele locuitorilor Moldovei, cit si in intreaga tara. Cred ca acest lucru este si rezultatul faptului ca in ultimele sase luni am inceput sa lucram la imaginea noastra. In aceasta perioada am inregistrat o crestere a productiei de peste 50% si am reusit sa introducem pe piata, in afara de vinurile traditionale, un soi care s-a bucurat de succes, «Frincusa»", a incheiat Constantin Deleanu.

Soiuri preferate

Soiurile de vin preferate ale celor care consuma vin imbuteliat sint Grasa de Cotnari, preferata moldovenilor (40,4% fata de 18,0% media pe tara), si Busuioaca de Bohotin, alegerea cu precadere a celor cu un venit net lunar mai mic de 50 de dolari.

Urmeaza Feteasca Regala, apreciata in special de persoanele cu virsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani, si Pinot Noir, preferata la categoria de virsta 25-34 ani. Studiul de piata a fost realizat pe o perioada de 30 de zile de catre compania Daedalus Consulting, pe un esantion de 1.000 de persoane din mediul urban, cu virsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

Sursa: Ziarul de Iasi