Spania nu a solicitat, oficial, Comisiei Europene ajutorul pentru banci

Miercuri, 08 August 2012, ora 16:55
1225 citiri
Spania nu a solicitat, oficial, Comisiei Europene ajutorul pentru banci

Spania nu a trimis inca, oficial, o cerere de activare a programului de ajutor de urgenta pentru bancile sale, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana.

"Comisia poate confirma, in acest moment, ca nu a primit o cerere de activare a programului de ajutor de urgenta", a afirmat Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene, dupa ce surse din Madrid sugerasera ca executivul va solicita ajutor mai devreme decat era planificat.

"Lucram la cererea de fonduri pentru Bankia. Termenele limita sunt deschise. Exista o transa de 30 de miliarde de euro si posibilitatea unei injectii de capital mai rapida", a declarat o sursa din Ministerul Economiei de la Madrid.

"Lucram la ajutorul pentru Bankia si restul bancilor nationalizate" - CatalunyaCaixa, Novagalicia si Banco de Valencia - a adaugat sursa.

In ultimele saptamani, actiunile Bankia, care a primit un ajutor de stat de 23,5 miliarde de euro, au inregistrat un declin semnificativ la bursa de la Madrid.

Guvernul spaniol intentiona sa anunte, dupa aflarea rezultatelor auditului, programate in septembrie, suma de care au nevoie cele patru banci, din prima transa de 30 de miliarde de euro pregatita de zona euro. Suma face parte din imprumutul de pana la 100 de miliarde de euro stabilit, luna trecuta, de statele din zona euro pentru stabilizarea sectorului bancar spaniol.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Miercuri, publicatia spaniola "El Pais" a anuntat, citand surse guvernamentale spaniole, ca au fost finalizate fondurile de salvare pentru Bankia, iar banii vor fi transferati in cateva zile, prin intermediul Fondului public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob).

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro

In data de 25 iunie, Spania a cerut oficial ajutor european de pana la 100 de miliarde de euro pentru bancile sale. Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat intr-o scrisoare adresata lui Jean-Claude Juncker, presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, ca valoarea finala a asistentei financiare va fi stabilita ulterior, dar ar trebui sa fie suficienta pentru a acoperi toate necesitatile bancilor plus un capital tampon suplimentar.

14 grupuri bancare spaniole (aproximativ 90% din sistemul bancar) vor fi supuse unor teste pentru a se stabili nevoile de recapitalizare, teste care ar urma sa se finalizeze pana in a doua jumatate a lunii septembrie.

Un audit independent, derulat de firmele de consultanta Oliver Wyman si Roland Berger, a aratat ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie in total de 62 miliarde de euro.

Spania nu vrea un ajutor financiar rapid de la Uniunea Europeana

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor financiar banci, #Spania ajutor financiar, #ajutor financiar banci Spania, #Comisia Europeana ajutor Spania , #Stiri Banci