Studiu: Romania are cel mai putin bancarizata populatie din regiune

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:59
3676 citiri
Studiu: Romania are cel mai putin bancarizata populatie din regiune

Romania are cel mai putin bancarizata populatie din Europa Centrala si de Est, fiind urmata de Bulgaria si Polonia.

Astfel tara noastra are un grad de bancarizare de 56% in randul populatiei de peste 15 ani, cu mult sub media de 80% a Europei Centrale si de Est.

Piata bancara din regiune a suferit o scadere severa dupa criza bancara din 2008, dar a inceput sa-si revina incepand cu 2010.

Gradul de bancarizare al populatiei s-a marit in ultima perioada si este de asteptat sa creasca si in continuare, tinand cont de potentialul inca neexploatat al unor tari precum Romania, Bulgaria si Polonia, arata un studiu al GfK.

Cele mai utilizate produse bancare sunt conturile curente si cardurile.

Astfel, in prima jumatate a acestui an, in Romania, o treime din romani detineau cel putin un cont curent, iar peste 40% din cetatenii tari detineau un card bancar. Cei mai multi, aproape 39%, detineau un card de debit, iar 4,5% un card de credit.

Comparativ, 47% din populatia Europei Centrale si de Est detine un cont curent, in timp ce aproximativ 50% are un card bancar.

Studiul Financial Market Data Services (FMDS) al GfK masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania.

Esantionul celor chestionati in Romania este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel national, iar datele sunt valabile pentru prima jumatate a anului 2012.

#grad bancarizare populatie Romania, #piata bancara Romania, #piata bancara Europa Centrala Est, #studiu bancarizare populatie , #Stiri Banci