Taxa pe viciu a adus venituri la buget de 645 milioane lei in 2006

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 01:08
996 citiri

Veniturile incasate de stat din taxa pe viciu au reprezentat, in 2006, circa 0,19 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), cifrandu-se la 645 milioane lei, a declarat pentru Rompres, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu.

In prezent taxa pe viciu este inclusa in acciza. In 2006, veniturile din accize au crescut cu doar 9,5 la suta fata de 2005, in conditiile in care celelate categorii de venituri au inregistrat majorari de peste 20 la suta.

Chitoiu considera ca nu introducerea taxei pe viciu a fost cauza cresterii mai putin insemnate a veniturilor din accize, ci aprecierea monedei nationale in raport cu euro.

'Cresterea mai scazuta a veniturilor din accize a survenit din cauza faptului ca acestea au fost stabilite in euro, care s-a devalorizat in raport cu leul, in 2006, dar si faptului ca multi agenti economici au fost inchisi. Rafo a avut o perioada in care nu a functionat, acesta avand o pondere importanta la buget. Influenta in sensul diminuarii veniturilor colectate din accize, in urma introducerii acestei taxe, nu avem', a explicat Daniel Chitoiu.

Valoarea veniturilor colectate din taxa pe viciu a depasit asteptarile ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, care estima sa obtina 150 milioane euro, din aceasta taxa, in 2006 si de 200 milioane euro, in 2007.

La sfarsitul lunii septembrie, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, declara ca introducerea taxei pe viciu la tigari si la bauturile spirtoase a incurajat contrabanda si evaziunea fiscala, desi a adus mai multi bani statului.

Recent, parlamentarii au adoptat un amendament la bugetul Ministerului Sanatatii Publice (MSP) pe 2007, care prevede ca sumele provenite din taxa pe viciu sa fie cheltuite de MSP in urma aprobarilor date prin hotarari de guvern.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)