UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a fost amendata cu 1,1 miliarde de euro in Franta

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 12:42
1647 citiri
UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a fost amendata cu 1,1 miliarde de euro in Franta
Foto: csmonitor.com

UBS, cea mai mare banca elvetiana dupa active, trebuie sa plateasca o amenda in valoare de 1,1 miliarde de euro, in urma unui proces desfasurat in Franta pentru acuzatii de spalare de bani si evaziune fiscala, informeaza AFP.

Curtea de Casatie, cea mai inalta instanta franceza, a respins definitiv recursul inaintat de UBS si a dispus ca banca din Elvetia sa plateasca amenda record de 1,1 miliarde euro pentru sistemul francez de justitie.

Reprezentantii UBS s-au declarat "dezamagiti" de aceasta hotarare a instantei.

"UBS estimeaza ca baza de calcul a sanctiunii este exagerata si este fundamentata doar pe afirmatii", se arata intr-un comunicat al UBS.

Reprezentantii bancii au contestat competenta autoritatilor franceze in investigatia care a vizat acuzatii de spalare de bani si evaziune fiscala, intrucat faptele avute in vedere s-ar fi petrecut in Elvetia.

De aaltfel, UBS a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a continua actiunea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Investigatia autoritatilor franceze a vizat fapte petrecute intre 2004 si 2012. UBS a contestat prima sentinta la curtea de apel din Paris, care a respins, insa, contestatia reprezentantilor bancii in luna septembrie.

In iunie 2013, procurorii francezi au deschis o ancheta pentru a stabili daca UBS a incurajat bancheri ai diviziei din Elvetia a gruplui sa convinga clienti francezi sa-si deschida conturi bancare in Elvetia care le permiteau sa evite plata taxelor, potrivit MarketWatch.

#UBS banca Elvetia, #UBS amendata , #Stiri Banci