UniCredit neaga ca ar dori sa cumpere Merrill Lynch

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 13:30
1164 citiri
UniCredit neaga ca ar dori sa cumpere Merrill Lynch

Gigantul bancar european UniCredit a dezmintit un zvon aparut intr-un cotidian economic italian, potrivit caruia este interesat de achizitionarea bancii de investitii americane Merrill Lynch, care are o valoare de piata de 47 de miliarde de dolari, informeaza Reuters.

"Categoric", a raspuns un purtator de cuvant, intrebat daca banca neaga articolul aparut fara citarea surselor in cotidianul italian Il Sole 24 Ore. Articolul mentiona ca directorul executiv UniCredit, Alessandro Profumo, ar putea considera ca este un moment propice pentru un acord, date fiind deprecierea dolarului si scaderea actiunilor Merrill Lynch.

Investitorii si analistii erau sceptici, pentru ca UniCredit a cumparat anul trecut creditorul italian Capitalia, achizitie prin care a devenit una dintre cele mai mari banci din Europa si prin care valoarea de piata a urcat la 74 de miliarde de euro (108,5 miliarde de dolari).

"Nu are sens. Capitalizarea banclilor este foarte redusa si cumpararea chiar si unei participatii de 5-10% din Merrill Lynch nu ar avea sens intr-un astfel de mediu", a declarat un analist din cadrul unei banci americane, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Merrill Lynch a raportat joi deprecieri ale activelor legate de piata ipotecara de aproximativ 16 miliarde de euro, in cadrul raportului trimestrial cu cele mai slabe rezultate din istoria companiei. Actiunile bancii au scazut cu peste 9%.

"Pentru Merrill, ultimul lucru de care au nevoie este sa fuzioneze cu o banca italiana de retail", a declarat un analist londonez.

Problemele cu care se confrunta bancile americane si intarirea euro fata de dolar i-au determinat pe analisti sa sugereze ca bancile europene ar putea avea ocazia de a investi in bancile americane, dupa modelul fondurilor suverane.

Merrill Lynch tocmai a lansat o oferta de 6,6 milioane de actiuni preferentiale destinata unui grup care include investitori din Kuwait, Japonia precum si Korea Investment Corporation, din Coreea de Sud, ce va cumpara actiuni in valoare de 2 miliarde de dolari.

Articolul aparut in Il Sole 24 Ore mai mentioneaza ca o banca americana lua in considerare sa faca o oferta pentru UniCredit, inainte de criza ce a lovit piata creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat.

Profumo a spus in prima parte a acestei luni ca daca cineva este interesat sa cumpere UniCredit, pretul va fi de 9-10 euro/actiune.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.