Victimele programului "Prima Casa" in euro pot solicita in instanta recuperarea avansului

Marti, 06 August 2013, ora 17:20
4802 citiri
Victimele programului "Prima Casa" in euro pot solicita in instanta recuperarea avansului

Clientii ale caror dosare au fost suspendate dupa epuizarea vechiului plafon Prima Casa in euro au posibilitatea de a solicita in instanta obligarea bancii la acordarea creditului in moneda europeana asa cum a fost stabilit initial sau plata avansului acordat vanzatorului.

Decizia Guvernului de a acorda garantii prin programul Prima Casa doar in lei a provocat nesiguranta in randul clientilor care au primit aprobare din partea bancilor pentru un imprumut in euro si care au achitat deja un avans proprietarilor, avand in vedere incertitudinea de a mai obtinut finantare prin noul programul Prima Casa in lei.

In cazul in care banca nu vine cu o solutie sau cu o propunere concreta, ori propunerea din partea bancii nu este avantajoasa pentru client si nu se ajunge la niciun acord, "clientul are posibilitatea intre a solicita in instanta, obligarea bancii la returnarea avansului platit vanzatorului imobilului, sau obligarea bancii la acordarea creditului in euro asa cum a fost stabilit in documentele initiale" potrivit declaratiei avocatului Codrut Avram, pentru Business24.

La avansul proprietarilor se adauga dobanda legala

Clientii se pot adreasa instantei de judecata in cazul in care detin documente prin care pot dovedi ca banca s-a angajat sa acorde un credit in euro sau daca exista un angajament scris din partea bancii.

"Instanta poate sa oblige banca sa ii returneze clientului avansul platit si pierdut din cauza banci respective. Mai mult, daca procesul se termina peste un an, intre momentul platii banilor de client vanzatorului si momentul in care se va efectua plata efectiv de catre banca, tot aceast interval trebuie sa fie acoperit cu o dobanda legala" a adaugat Codrut Avram.

Asta inseamna ca banca nu va restitui doar cat a platit clientul ca si avans vanzatorului, ci o sa achite putin in plus, adica dobanda legala care se obtine prin judecata.

Potrivit avocatului, valoarea dobanzii este stabilita in fiecare an de Banca Nationala a Romaniei si se calculeaza lunar.

Clientul, obligat sa faca dovada platii avansului

Pentru a putea chema in instanta institutia de credit, clientii trebuie sa aibe antecontractul de vanzare-cumparare pe care l-au incheiat cu vanzatorul apartamentului (imobil care face obiectul programului Prima Casa) si sa detina dovada achitarii avansului catre vanzatorul imobilului. In acelasi timp, clientul trebuie sa posede si documentele de la banca (aprobarea bancii si toate documentele incheiate cu institutia financiara).

"Fara aceste documente, nu se pot prezenta in instanta avand in vedere ca nu pot face dovada platii imobilului", sustine avocatul.

Banca poate plati avansul si chema in instanta Guvernul

"In principiu, clientii ar trebui despagubiti cu privire la toate sumele platite plus dobanda pentru aceste sume, intrucat au fost de buna-credinta", sustin si reprezentantii casei de avocatura Decalex.

Insa, avand in vedere ca institutiile de credit pot arata ca nu sunt vinovate de aceasta modificare, acestea pot obliga intr-un final la plata cheltuielilor o terta persoana, "si anume Executivul".

"Daca o persoana care se afla intr-o astfel de situatie, da in judecata banca pentru a-si recupera cheltuielile efectuate cu privire la credit, intrucat plafonul pentru Prima Casa vine de la Executiv, banca poate chema in garantie Guvernul pentru a raspunde pentru prejudiciile cauzate", afirma reprezentanti casei de avocatura.

Contactate de Business24, bancile au confirmat daca exista clienti cu dosare suspendate sau daca au in vedere gasirea unor solutii pentru a nu prejudicia clentii.

Una din institutiile care a raspuns solicitarii a fost CEC Bank, care a recunoscut ca la nivelul bancii exista cazuri izolate in care cererile de credite aprobate de banca in cadrul Programului Prima Casa nu pot fi onorate din cauza epuizarii plafonului alocat.

In aceste cazuri, banca a intreprins deja demersurile necesare suplimentarii plafonului si alocarii de plafon in LEI.

Prin intremediul lui Florin Vlad, ofiter Relatii Publice in Directia Marketing si Comunicare, institutia a anuntat ca pentru cazurile deosebite, se vor identifica produse de creditare personalizate ca solutie alternativa, astfel incat clientii sa nu fie afectati.

In acelasi timp, la BCR nu exista dosare pentru Prima Casa in euro suspendate, sustin reprezentantii BCR.

#contracte Prima Casa, #avans credit Prima Casa, #dobanda legala, #plafon prima casa , #Stiri Banci