Acceptati "dolari viata"? Cei mai amuzanti bani din lume

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 10:10
2080 citiri
Acceptati "dolari viata"? Cei mai amuzanti bani din lume
Alternative la euro si dolar

Pentru a se proteja de volatilitatea celor mai puternice monede din lume si pentru a avea cat mai multa independenta, cateva state si-au inventat proprii bani. Iata-i pe cei mai amuzanti.

"Dolarul egal"

In "Orasul Iubirii Fratesti" din statul american Philadelphia exista bani pe care ii poti castiga daca faci favoruri pentru prieteni sau munca de voluntariat, conform Money.cnn.com. Lansat in 1996, "Dolarul egal" este acceptat in peste 100 de magazine locale, multe oferind discounturi celor care platesc in acest mod.

"Dolarul american este bun pentru cei 1% din populatie, adica pentru bogati, insa noi folosim ceva care ii determina pe oameni sa munceasca unul pentru celalalt si pentru comunitate", spune un locuitor din acest oras.

"Ore de Ithaca"

Una dintre cei mai longevivi bani comunitari folositi in SUA sunt "orele" din statul Ithaca. Aceasta valuta a inaspirit foarte multe monede locale.

Inventate in 1991 de catre Paul Grover, "orele" au ca scop sa imbunatateasca educatia, conditiile de trai si economia locala. Acum exista peste 900 de companii care accepta aceasta moneda, iar unele o folosesc si pentru a-si plati angajatii.

"Dolar viata"

"Dolarul viata" nu a fost gandit doar ca valuta pentru o comunitate restransa, ci are ca scop chiar inlocuirea dolarului american, dupa cum spune Francis Ayley, care a inventat acesti bani, in 2004.

In ultimul an, "dolarul viata" a devenit din ce in ce mai popular. "Recesiunea economica ii loveste din greu pe oameni, asa ca acestia cauta alternative", mai spune Ayley.

"Potomacul"

"Potomacul" a fost inventat de Ecolocity, o organizatie care se concentreaza pe ajutorarea fermierilor din Washington, cu scopul de a creste economia locala si de a o proteja de intemperiile nationale.

Exista bancnote de cate 1, 5, 10 si 20 de "potomaci", decorate cu scene locale , figura lui Marvin Gaye, cladirea Capitol si Raul Potomac.

#monede importanta, #tipuri valuta, #euro, #dolar, #bani comici, #criza economica , #Curs valutar