Adeptii "stabilitatii" leului au de asteptat!

Joi, 16 August 2012, ora 09:25
2643 citiri
Adeptii "stabilitatii" leului au de asteptat!

Dupa cum se misca lucrurile in spatiul politic si mai ales in cel judiciar, probabilitatea reintoarcerii dlui Basescu la Cotroceni este mare. Si, cu aceasta, adeptii tezei "liniste politica pentru stabilitatea leului" isi pot inceta ingrijorarile.

Unii vorbesc de riscuri in acest caz ale unei revolte a celor 8,5 milioane de oameni care au votat, indiferent cum, si care se vor simti pur si simplu sictiriti in favoarea, culmea!, a celor care nu au votat! Cel mai probabil insa, acesti 8,5 milioane, speriati si intimidati de intrarea in tromba a procuraturii in investigarea si invinuirea - iarasi, culmea! - nu a celor ce au boicotat votul, ci a celor care au votat, vor baga capul in pamant, nu se vor mai duce niciodata la vot, vor asigura linistea sociala pentru linistea politica si deci toate conditiile pentru o stabilitate solida a leului. Una similara celei descoperite de FMI si BNR pentru stabilitatea financiara a economiei, anume stabilitatea fara fisura a celui in nemiscare, adica mai pe romaneste, a mortului! Nici nu-i de mirare ca, dupa o cadere masiva (2009-2010), economia din Romania nu poate mai mult decat a lancezi!

Desigur, nu de alta dar pentru a dovedi valabilitatea tezei "liniste politica pentru stabilitatea leului", un aranjament bine montat de dl Isarescu va insoti revenirea la Cotroceni a dlui Basescu si, in urma unei interventii masive a BNR pe piata, leul, ca prin farmec, va marca serioase recuperari fata de euro, ca dovada ca moneda romaneasca raspunde la redobandirea certitudinilor politice si ca, bineinteles, investitorii (care or fi aia?!) si-au recapatat in asemenea conditii increderea. Nu este exclus insa ca dl Isarescu sa ticluiasca un acelasi gen de montaj si in cazul in care disputa referendumului s-ar transa in favoarea sa zicem a USL! Desigur, tot pentru a dovedi validitatea tezei "liniste politica pentru stabilitatea leului"!

Din pacate pentru partizanii acestei teze - care nu trebuie respinsa in sine, dar a carei fortare pana la vulgarizare o face costisitoare si chiar periculoasa! - leul a reprezentat, reprezinta si va reprezenta economia din tara numita (inca)Romania si nu a putut, nu poate si nu va putea vreodata fi mai mult decat aceasta.

Folosindu-i-se de doua decenii cursul pentru alte scopuri decat intarirea si dezvoltarea economiei, moneda nationala a contribuit masiv la devalizarea si depopularea Romaniei, la distrugerea economiei ei si, in cele din urma, la transformarea ei intr-o colonie (de la periferia estica) a centrului vest-european. Barem de cativa ani, de cand s-a produs aceasta ultima si irecuperabila dezonoare, leul joaca pur si simplu inafara economiei, ca piesa a angrenajului colonialist care naruie tot pe altarul intereselor, nici macar pe termen lung ci doar pasagere, ale centrului, interese de iesire din criza pe seama periferiilor.

Si ca urmare, cursul va fi artificial indreptat nu inspre stabilitatea generata de linistea politica sau eventual de miscarea economiei, care de ani de zile nici nu mai este luata in seama, ci in directia schimbatoare si decavanta ceruta de interesele short-termiste de profit ale corporatiilor vestice, bancare si nebancare, care au ajuns sa controleze din cap pana-n picioare economia din teritoriul numit inca Romania.

Sa luam ultimii ani, considerati de criza, deci in care ar fi trebuit cu atat mai mult sa se puna problema sprijinirii pe orice cale a economiei! Comanda externa, venita de la FMI si imbratisata integral de BNR, a fost clara: curs relativ fix indiferent de ciclul economic! Adica, interzicerea unei devalorizari a monedei in caz de recesiune care sa ajute concurential economia. Recesiunea a intervenit abrupt si puternic, urmata de o cvasistagnare, dar leul a ramas mereu breaz!

Altfel, ar fi pierdut bancile straine! Cine a platit?! Salariatii prin taieri de salarii, pensionarii prin inghetari de pensii, contribuabilii prin majorarea aiuritoate de TVA! Nu mai spunem ca statul, prin imprumuturi externe pe seama acelorasi, a fost pus sa inlocuiasca in piata finantarea sistata de catre bancile straine. Acestea au fost astfel alimentate spre a imprumuta statul care sa fie in masura sa-si achite creditele externe! Ceva hidos!

De acum, insa, epuizarea capacitatii salariilor, pensiilor si majorarilor TVA de finantare a supraevaluarii leului, precum si ajungerea la scadenta a rambursarii banilor din imprumutul de la FMI-UE schimba comanda externa: interventiile pe curs sunt de evitat (asa spune scrisoarea de intentie catre FMI si aprobata de acesta!). Adeptii tezei "liniste politica pentru stabilitatea leului" pot astepa mult si bine leul "stabil". Au de asteptat!

#opinie Ilie Serbanescu, #stabilitate leu, #curs valutar criza politica , #Curs valutar