Analisti: Moneda nationala se va deprecia pana la 4,8 lei/euro in urmatorul an

Luni, 29 Iulie 2019, ora 11:34
3773 citiri
Analisti: Moneda nationala se va deprecia pana la 4,8 lei/euro in urmatorul an
Foto: Pixabay

Analistii financiari CFA Romania anticipeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni, pana la o valoare medie a cursului de 4,8262 lei/euro.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 71% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2020/iulie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,05%", se arata intr-un comunicat CFA Romania remis luni AGERPRES.

In luna iunie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 0,6 puncte, pana la valoarea de 50,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 7,2 puncte) . Aceasta evolutie a fost generata de componenta de anticipatii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 2,2 puncte, pana la valoarea de 60,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 1,4 puncte).

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2 puncte, pana la valoarea de 46,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,4 puncte).

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA", precizeaza sursa citata.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an (pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie).

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA) .

#depreciere leu 2019 , #Curs valutar