Analistii estimeaza o depreciere a monedei nationale pana la 4,8243 lei/euro, in urmatoarele 12 luni

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 11:34
2254 citiri
Analistii estimeaza o depreciere a monedei nationale pana la 4,8243 lei/euro, in urmatoarele 12 luni
Foto: Pixabay

Analistii CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, pana la un curs de 4,8243 lei/euro, si o rata medie anuala a inflatiei de 4,03% la sfarsitul lui septembrie, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243. Aproape 57% dintre participatii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei inflatiei, iar rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%", se precizeaza in document.

In luna august 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 5,5 puncte, pana la valoarea de 42,8 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte. Potrivit CFA Romania, evolutia s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.

Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 5,3 puncte, pana la valoarea de 61,7 puncte, in conditiile in care fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a scazut cu 3,1 puncte. Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,8 puncte pana la valoarea de 33,3 puncte in timp ce fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a coborat cu 9,3 puncte.

"Sunt de remarcat: inrautatirea perceptiei privind evolutia mediului extern, anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (aproape 70% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania) si perceptia (73% dintre participantii la sondaj) de supra-evaluare a preturilor real estate in principalele orase din Romania. Fata de exercitiul anterior, sondajul prezinta anticipatii cantitative pentru preturile petrolului de tip Brent, unciei de aur si cripto-monedei bitcoin", se arata in comunicatul CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membrii Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 235 de membri.

#depreciere leu 2019, #estimare analisti curs valutar 2019 , #Curs valutar