Analistii nu exclud 5 lei/euro la finalul anului. Ce ne asteapta in 2013?

Marti, 07 August 2012, ora 18:06
2568 citiri
Analistii nu exclud 5 lei/euro la finalul anului. Ce ne asteapta in 2013?

Cursul de schimb ar putea ajunge la 4,85 lei/euro pana la finalul acestui an, potrivit estimarilor ING Bank Romania.

Analistii ING au revizuit estimarile privind nivelul la care va ajunge leul pana la finalul anului de la 4,60 lei/euro la 4,85 lei/euro.

"Ne-am revizuit estimarile asupra cursul valutar la 4,85 lei/euro la finalul acestui an, fata de 4,60 lei/euro cat era estimarea anterioara. Tensiunile politice au crescut semnificativ si nu pot fi intrevazute solutii pentru aceasta criza in viitorul apropiat, ceea ce pune economia tarii pe o traiectorie riscanta", se precizeaza in raportul bancii.

Situatia nu se va linisti nici dupa demisiile celor trei ministri, Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administratie si Ioan Rus, ministrul de Interne.

Analistii ING cred ca schimarile din guvernul Ponta nu par sa fi linistit pietele financiare. In plus, BNR a anuntat ca va reduce la jumatate sumele pentru operatiunile repo, ceea ce ar putea constitui un semnal ca Banca Centrala vrea cresterea dobanzilor interbancare pentru a proteja moneda nationala.

Analistii ING cred ca acest lucru nu se va intampla in urmatoarea perioada intrucat costul pentru rate mai mari la dobanda il depaseste pe cel al unui curs mai slab.

BCR: Leul isi va reveni abia in 2013

De cealalta parte, analistii BCR cred ca leul ar putea fi tranzactionat cu 4,6 lei/euro in decembrie, dupa ce la inceputul toamnei, in septembrie, cursul ar putea fi de 4,65 lei/euro.

Potrivit estimarilor BCR, moneda nationala va recupera din pierderile cauzate de instabilitatea politica in prima jumatate a lui 2013, in luna iunie ajungand la 4,47 lei/euro.

BCR: Cursul va reveni la valoarea de 4,47 lei/euro peste un an

Dragos Cabat: In conditii economice favorabile cursul va reveni in 2013 la 4,6 lei/euro

Analistul financiar Dragos Cabat crede ca, pana la sfarsitul anului, nu este cazul sa ne asteptam la vesti bune din partea cursului valutar, leul revenind pe linia de plutire abia din 2013.

"Cei 3% pierduti de leu din cauza derapajului de la democratie vor ramane pierduti probabil pe veci! Noul nivel de baza este undeva catre 4,6 lei pentru un euro si doar incepand cu anul 2013 si in conditii economice favorabile, va putea leul sa revina gradual la acest nivel", a declarat Dragos Cabat.

Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat

Banca Nationala a Romaniei a afisat marti un curs de referinta de 4,5378 lei/euro in scadere cu 0,79% fata de sedinta anterioara.Luni, BNR a anuntat un curs de schimb de 4,5740 lei/euro.

#curs valutar estimari, #prognoze curs valutar, #curs schimb valutar 2013 , #Curs valutar