Banca centrala a Elvetiei promite sa mentina cursul la 1,20 franci/euro

Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:43
2979 citiri
Banca centrala a Elvetiei promite sa mentina cursul la 1,20 franci/euro

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) si-a reafirmat joi angajamentul de a mentine cursul minim de schimb la 1,20 franci elvetieni pentru un euro.

Reprezentantii Bancii Centrale au precizat ca institutia este gata sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta, la cateva zile inaintea alegerilor din Grecia care ar putea provoca un nou aflux de lichiditati dinspre zona euro spre francul elvetian.

"Chiar si la actualul curs de schimb, francul elvetian este la un nivel ridicat. O noua apreciere ar avea un impact serios asupra preturilor si economiei Elvetiei. SNB nu va tolera acest lucru. Daca va fi necesar, SNB este gata sa ia noi masuri in orice moment", a anuntat Banca Nationala a Elvetiei intr-un comunicat.

Desi SNB nu a precizat care sunt masurile pe care le-ar putea adopta, recent guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, a declarat ca Elvetia ar putea lua in considerare introducerea de controale privind intrarile de capital daca Grecia va parasi zona euro.

De asemenea, asa cum se asteptau analistii, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la trei luni pentru francul elvetian.

In schimb, SNB si-a revizuit in sus prognoza de crestere pentru 2012, pana la 1,5% de la 1% in luna martie, pe masura ce consumul intern a reusit sa compenseze pentru o parte din pierderile suferite de exporturi de pe urma aprecierii francului. Simultan, SNB si-a revizuit in jos estimarile de inflatie pentru 2012 pana la minus 0,5%, de la minus 0,6% in luna martie, urmand ca in 2013 preturile de consum sa inregistreze o crestere de 0,3% si o crestere de 0,6% in 2014.

In conditiile in care francul elvetian este vazut ca o valoare de refugiu pentru investitorii ingrijorati de posibilitatea dezmembrarii zonei euro, Banca Nationala a Elvetiei este presata sa intervina pe piata pentru a opri aprecierea francului. In luna mai a acestui an rezervele valutare ale SNB au atins o valoare record, semn ca factorii de decizie si-au sporit achizitiile de euro.

#curs euro franc elvetian, #SNB curs euro franc elvetian , #Curs valutar