Bancile sunt tinute in sah de BNR: Licitatiile repo, plafonate la 6 mld. de lei

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 12:35
1405 citiri
Bancile sunt tinute in sah de BNR: Licitatiile repo, plafonate la 6 mld. de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a saptea saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, pentru luni fiind disponibili 6 miliarde lei, nivel similar celui de saptamana trecuta, cand cererea bancilor a atins un record de 24,3 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Un numar de 14 banci au imprumutat saptamana trecuta 6 miliarde lei (1,3 milioane de euro), iar cererea institutiilor a atins cel mai inalt nivel inregistrat pentru acest tip de operatiuni, de 24,3 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii. Banca centrala a readus saptamana trecuta plafonul la 6 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Mentinearea plafonului in cadrul repo nu a influentat cursul de schimb sau dobanzile practicate de banci. Astfel, cursul a ramas usor peste 4,53 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de tranzactionare.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 5,42% - 5,92% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, in crestere usoara fata de nivelurile de vineri, de 5,39% - 5,89% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii repo banci, #plafon licitatii repo, #imprumuturi banci BNR , #Curs valutar