Bloomberg: Leul s-a apreciat dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Romania

Luni, 30 Iulie 2012, ora 15:37
1610 citiri
Bloomberg: Leul s-a apreciat dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Romania

Moneda nationala a Romaniei s-a apreciat luni, dupa ce presededintele Traian Basescu s-a mentinut in aceasta functie in urma rezultatelor referendumului de duminica.

Basescu ramane presedinte. Cati alegatori au votat pentru demitere la referendum

Saptamana trecuta, leul a atins un minim istoric fata de euro, cand marti Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 4,6397 lei/euro. Leul a atins un minim istoric si fata de dolar in ziua de marti: 3,8343 lei/euro.

Moneda Romaniei, care in 24 iulie a atins un nou minim istoric, de 4,6509 lei pentru un euro, s-a apreciat cu 1%, si se tranzactiona luni la pranz cu 4,5572 lei pentru un euro, la Bucuresti. Luna acesta, leul s-a depreciat cu 2,6% fata de euro, a doua cea mai slab performanta valuta din lume in iulie, dupa lira sudaneza, conform unei analize a Bloomberg.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a ramas in aceasta functie, dupa ce referendumul de duminica a fost invalidat din cauza prezentei scazute, asigurand conditiile unor noi turbulente politice.

O delegatie a Fondului Monetar International se va afla in vizita oficiala de lucru la Bucuresti incepand cu data de 31 iulie, timp de doua saptamani, pentru cea de-a sasea misiune de evaluare.

"Piata ar putea aprecia ca pozitiva o astfel de schimbare a luptei politice brutale. Desi leul ar putea castiga teren intr-o oarecare masura, va fi probabil o tendinta de scurta durata deoarece tensiunile politice se vor accentua probabil din nou. Exista probabil o presiune in crestere asupra coalitiei de a recupera posibilul teren pierdut dupa incercarea evident esuata de a-l demite pe presedinte", a declarat Vlad Muscalu, economist la ING Bank Romania SA. Acesta a adaugat ca Banca Nationala a Romaniei, care are o politica de flotare controlata a cursului leu/euro, "ar putea aprecia ca actualele conditii mai calme de pe piata ca fiind mai favorabile pentru a interveni" pentru a sustine moneda nationala.

Moneda nationala s-a apreciat considerabil luni, cu 1,21% in raport cu euro, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,5558 lei/euro, cu 5,60 bani mai putin decat in sedinta precedenta, cand cursul afisat a fost de 4,6118 lei/euro.

De asemenea, leul a castigat teren si in fata dolarului american, iar BNR a comunicat un curs de referinta de 3,7086 lei, in scadere cu 4,89 bani (1,30%), comparativ cu valoarea de 3,7575 lei anuntata in sedinta anterioara.

Curs valutar: Leul continua sa se aprecieze fata de euro si dolar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar luni, #curs valutar context politic, #curs leu euro referendum, #apreciere euro rezultat referendum, #evolutie leu rezultat referendum , #Curs valutar