Bloomberg: Leul s-a intarit dupa revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu

Miercuri, 29 August 2012, ora 09:44
1624 citiri
Bloomberg: Leul s-a intarit dupa revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu

Leul romanesc s-a intarit, inregistrand cea mai lunga serie de cresteri zilnice din ultimele patru luni, dupa revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu, suspendat pentru 52 de zile, relateaza marti agentia Bloomberg.

Leul crescuse marti dupa-amiaza cu 0,4%, pana la 4,4527 pentru un euro, cel mai ridicat nivel dupa 4 iulie. Cele patru zile succesive de apreciere constituie cea mai indelungata perioada de intarire a leului inregistrata dupa 9 aprilie.

Basescu si-a reluat oficial atributiile marti, dupa ce luni decizia din 21 august a Curtii Constitutionale de a invalida referendumul de destituire a fost publicata in Monitorul Oficial.

Vlad Muscalu, economist sef la ING, a scris in raportul adresat marti clientilor ca scena politica din Romania "s-a linistit in ultimele zile, in contextul in care suspendarea presedintelui a luat sfarsit".

"Volumele reduse, corelate cel mai probabil cu weekendul prelungit de la Londra, au ajutat la intarirea leului", potrivit economistului.

In Marea Britanie, pietele s-au redeschis marti, intrucat luni bancile nu au lucrat.

Secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru, a declarat saptamana trecuta pentru Bloomberg ca Romania intentioneaza sa vanda eurobonduri pe pietele externe in urmatoarele doua luni, dupa ce in ultimele doua luni a vandut mai putine obligatiuni decat si-a propus pe piata interna.

#revenire Traian Basescu curs leu, #crestere leu, #Traian Basescu curs valutar , #Curs valutar